Szép lezárás

Pajor-Gyulai László

Minden jel arra utal, hogy ez a kellemetlen ügy végül szépen zárul le. Butaság volt, sokan hibáztak, ki kisebbet, ki nagyobbat, de végül a Diósgyőr okosan megtalálta a lehető legjobb megoldást a kínos eset elsimítására. Akik követték a hét eseményeit, azok sejtik, hogy a DVTK kapusáról, Senkó Zsomborról van szó, aki az MTK elleni mérkőzés szünete után a kezdőrúgást követően nem engedte egy születésnapos kisfiúnak, hogy a hálójába rúgja a labdát, valamint a csapat edzőjéről, Kuznyecov Szergejről, aki arrogánsan kommentálta a találkozó után a történteket: „Rúgjon gólt az MTK kapujába!” 

Csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy az ügy nagyot menjen az internet világában, és a népharag rázúduljon a fiatal kapusra. Tekintsünk el a ráaggatott jelzőktől, néhányat pirulás nélkül említeni sem tudnánk, és bár néhányan igazat adtak neki, a többség lényegében a pokolba kívánta őt. A DVTK gyorsan felmérte a helyzetet, dr. Magyar Mátyás klubtulajdonos felhívta a kisfiú édesapját, meghívta a családot és Varga Énok valamennyi csapattagját egy diósgyőri mérkőzésre, ő Senkó Zsombortól ajándékot is kap majd, szóval szent a béke, és ez a lényeg. 

Csupán kissé zavaró, hogy Kuznyecov mester igazi látnok, mivel állítja, ő kérte, hogy a kezdőrúgót ne engedjék gólt lőni. Ezzel szemben Varga Énok édesapja azt mondja, nem előre eltervezett akció zajlott, az egyik MTK-játékos biztatta fel a fiát arra, hogy vezesse végig a labdát – csak elismerés jár az edzőnek azért, hogy ő mindezt előre látta. Ezzel együtt tényleg túl lehet lépni az eseten, hiszen mindannyian hibáztunk már, sőt, egész biztosan fogunk is még, a legfontosabb a beismerésen túl az, hogy tanuljunk belőle, és ha lehet, enyhítsük a következményeket. 

Senkó Zsombor valóban kezelhette volna jobban is azt, ami történt, de ne feledjük, egy húszéves fiatalemberről van szó, akin még nemigen lehet számonkérni a legbölcsebb döntéseket váratlan helyzetekben. 

Tehetséges kapus, szép jövő előtt áll, és nem lopott, csalt, garázdálkodott vagy ölt embert – azt a gyűlölet­cunamit nem érdemelte meg, amelyet olyan emberek százaitól vagy ezreitől kapott, akik nem is ismerik őt. A kis Varga Énok hétfő esti bánatát biztosan feledteti majd a fogadtatás, amely Diósgyőrben várja, azaz nem mindennapos élményt élhet át. Senkó Zsombor pedig megtanulhatta, az emberi döntések gyakran fontosabbak azoknál, mint amelyeket a kapuban hoz meg labdarúgóként. Úgy tűnik tehát, ez a kellemetlen ügy mindenkit csak gazdagabbá tett.