Jegyzet

2020.07.14. 06:30

Pályán kívül

Fábik Tibor

Volt már néhány fura sztorink a koronavírus-járvány miatt kényszerből összehozott virtuális versenyeken, és a pálmát eddig az Audi Formula E-s versenyzője, a német Daniel Abt vitte el, aki a sorozat profi szimulátoros bajnokságban a maga nevében egy hivatásos e-sportolót dobott harcba. Ám a virtuális térben addig gyengélkedő „Abt” váratlanul túl jól szerepelt, ez felébresztette a riválisai gyanúját, az informatikusok pedig le is buktatták a csalfa, elmondása szerint azonban csak tréfálkozó pilótát. Abtot arra kötelezték, hogy 10 ezer eurót (3,5 millió forintot) ajánljon fel jótékony célra, de ez semmiség volt ahhoz képest, hogy a csapata ki is rúgta. Mi tagadás, nem építette az Audi hírnevét…

A történet intő példa lehet azoknak, akik például online sakktornán nemzetközi nagymestert játszatnának maguk helyett.

No de ez a sztori elsikkad amellett, hogy múlt csütörtökön a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Inspiration Games (Ösztönző Játékok) elnevezésű viadalán azt hihettük, a férfi 200 méteres síkfutásban megdöntötték Usain Bolt 19,19 másodperces világcsúcsát.

Az M4 Sport kommentátorai feszengve köszöntek el azzal, hogy nem tudják, mi a helyzet, de ezzel így lehettek máshol is.

A világszövetség a „kerti” rúdugróversenyek után Oslóban már összehozott egy olyan, nagyobb volumenű virtuális versenyt, amelynek keretében egy időben futottak 2000 métert a norvég fővárosban és a kenyaiban, Nairobiban is. Ezt továbbgondolva a múlt héten Európában és az Egyesült Államokban több pályán több számban versenyeztek egy időben, így 200 méteren is. A világbajnok amerikai Noah Lyles Bradentonban, a francia Christophe Lemaitre Zürichben, a holland Churandy Martina Papendalban indult el a megadott rajtjelre, a technika mai szintjén ezt összehozni smafu, és osztott képernyőn láthattuk a versenyt. Majd azt, hogy Lyles döbbenetes, 18,91 másodpercnél állította meg az órát, a hivatalos eredménye pedig 18,90 lett. Úgy, hogy a szélmérő 3,9 m/sec-os ellenszelet mért! A rejtélyről aztán már az adás után lehullt a lepel, kiderült, hogy Bradentonban elmérték a pályát, Lyles rossz helyről rajtolt, és csak 185 métert futott. „Nem lenne szabad így játszadozni az érzelmekkel” – bökte ki utóbb a sprinter az egészen hihetetlen malőr után.

Ezek után a szóba hozott virtuális sakktornákon mindenesetre az IP-címek mellett tanácsos lesz azt is ellenőrizni a kezdéskor, hogy a figurák jó helyen vannak-e a táblán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!