JEGYZET

2020.03.05. 06:30

Röfi, tojás és labda

Bódi Csaba

A disznóvágás a vidéki fíling szerves részeként kínált programot az NFL sztárjainak. Igaz, a hazánkban bemutatózott 18 amerikai futballista közül csak néhányat vonzott a falusi vér, veríték és a könnyfakasztó pálinka kombó. Fakultatív műsorként jött a képbe a sertésölés honi hagyománya, ezt pedig a többség meghagyta a helyieknek, mint sem ott ácsingózott volna némi sós fülcikkelyért vagy a reggelire tálalt sült vérért. A megpörzsölt haszonállat mellett térdelve a – publikus – fotó is elmaradt, így csak az emlék rögzült a fejekben. Nem úgy, mint a négylábú hátára fektetése előtti, igencsak mozgalmas napok megörökítése.

Nyilván nem meglepő, hogy az American Football Without Barriers (AFWB) jóvoltából Magyarországra érkezett játékosok azért vették célba Budapestet, hogy piacot szerezzenek a sportágnak, mindezt kifinomult, hogy ne mondjuk, valódi amerikai módszerrel, a jól bevált gyakorlatnak megfelelően. A közös edzések, majd a szelfik százai azt szolgálták, hogy minél többen kapjanak élményt, szerezzenek kötődést a National Football League képviselőihez.

Amikor az Atlanta Falcons tight endje, Austin Hooper úgy fogalmazott, nem csak a világot szeretné beutazni, segíteni is akar az embereknek, akkor nem lőtt mellé még akkor sem, ha tudjuk, az államokból érkezett sportolók közül eddig csak kevesen jártak Európában, nem hogy kis hazánkban. Azonban túlzás nélkül állítható, hogy a Puskás Aréna nemcsak a Los Angeles Rams futóját, Todd Gurley-t nyűgözte le, hanem társait is. Közel az idő, amikor a pionírok vagy utódaik már nem csupán edzésmódszereket és technikákat oktatnak az autogramosztáson kívül, hanem éles meccset játszanak az impozáns létesítményben.

Mert a jövő az NFL-ben is a globalitásé, mint ahogy ez érvényes a további major sportokra.

A jégkorong és a kosárlabda kontinentális térhódítása után az amerikai futball is úgy van már kézzelfogható közelségben az európai piacon, hogy a sztárjai eljönnek hozzánk.

Csak gyűjtsük az ezreseket belépőre, sapkára, sálra, labdára és egyéb csecsebecsékre! Mivel a szándékon túl immár méltó helyszín is akad a világsztárok fogadására, a szintbeli lépés rövid idő kérdése. Hooperék jöttek, láttak és győztek, pedig meccset sem játszottak.

A minap bejelentett 2022-es labdarúgó Európa-liga-döntő rendezésének elnyerése után (mellett) következhet majd a tojáslabdások díszelőadása. Ott aztán fel lehet majd falni Amerikát!

A falusi röfi maradhat az ólban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!