Magyarország - Oroszország 68-77

Amire mindenki csak titkon számított, a magyar válogatott a soproni kontinenstorna zárófelvonásán is érdekelt volt: a döntőben az orosz válogatott várt a mieinkre.

Amire mindenki csak titkon számított, a magyar válogatott a soproni kontinenstorna zárófelvonásán is érdekelt volt: a döntőben az orosz válogatott várt a mieinkre.

Két éve az U18-as korosztály Európa-bajnokságán két ízben találkozott egymással a magyar és az orosz csapat. Az akkori keretből Székely Norbert együttesében tízen, míg az ellenfélnél heten kaptak most is lehetőséget. Ami a számszerű eredményeket illeti, Pozsonyban a csoportmeccsek során a magyarok két ponttal megverték az oroszokat (66–64), majd a torna későbbi menetében alaposan visszavágott a rivális: 81–54-re verte legjobbjainkat.

A 27 pontos vereség ezen a tornán is megvolt: a középdöntőben ugyanis szinte számszerűleg is ugyanannyira, 82–55-re győztek Bokarjeváék. Érthető, hogy Sopronban most mindenki abban bízott, hogy a kétpontos magyar siker is megismétlődik. Bár alighanem a csarnokban a különbség felével is kiegyezett volna mindenki…

Horti, a nagy vesztes

Akárhogy is alakul a döntő, azt a kezdés előtt sejteni lehetett, hogy egy játékos nagy veszetese a tornának. Horti Dóra, a válogatott első számú centere éppen az oroszok elleni középdöntő mérkőzésen szenvedett olyan súlyos vállsérülést, hogy azóta a játékos nem is tudott pályára lépni. Horti a finálét is a lelátóról követhette csak. A feldobás előtt a következőket mondta: „Szörnyű érzés kintről nézni a lányokat. Sokkal jobban izgulok, mintha a pályán lennék.”

Kiesése óta egyébként egy kicsit érte is játszik a csapat.
Hatalmas iram és mindkét fél részéről elrontott dobások – így indult az Európa-bajnoki döntő, amelyen közel másfél perc elteltével Somogyi Andrea révén amieink szereztek vezetést. Az oroszok nem tudták érvényesíteni nyomasztó magassági fölényüket, mert a mieink szenzációs csapatvédekezést nyújtottak. Az első szakasz közepén Somogyi A. és Köllő Rita kosaraival meglépett a magyar válogatott. Időkérés és néhány csere következett az oroszoknál. Az utóbbi bejött a vendégeknek, hiszen a negyed hajrájában Jumasima és Ruszakova révén kiegyenlítettek. Bokarjeva kosarára Semsei válszolt a második negyed elején. A pécsi irányító a végjátékra időzítette a csúcsformáját, kosara után pedig a tenisz barátai lelkesedhettek a kelleténél még jobban a 15–15-ös állás láttán.

A folytatásban Ruszakova és az edzője által állítólag nem igazán kedvelt, ám kivételes képességű Jukina révén az oroszok elléptek. Akkor ki tudták használni a magassági fölényüket, és egy távoli dobás is beesett nekik. A félidő hajrájában szerencsére feltámadt Honti Kata és két remek kosara után Somogyi Andrea majd a torna nagy felfedettje, Vincze Viktória is betalált az orosz gyűrűbe. Így aztán a szünetben minimális különbséggel, egyetlen ponttal vezettek az oroszok.

Rossz folytatás

Sajnos a második félidő nagyon rosszul kezdődött a mieink számára. Az első játékrészben biztos kezű Semsei és Somogyi dobásai után a labda rendre leperdült a gyűrűről. A magyar palánk alatt viszont nem tudtak mit kezdeni Bokarjevával és Ruszakovával a magyar játékosok.
Székely Norbert időt kért és ezt követően lányaink kiegyenlítetté tették a játékot. Újra Vincze vette vállaira a magyar csapatot, találataival tartotta a lépést az oroszokkal a magyar együttes.

A szakasz közepén kicsit esett a színvonal, mindkét csapat játékosai több labdát eladtak. Sajnos ebből a periódusból is az oroszok jöttek ki jobban. A mieink ebben a szakaszban betörésekkel operáltak. A feladat nehezét, saját emberük lábbal való „faképnél hagyását” meg is oldották, ám amikor a gyűrű közelébe értek, mindig ott tornyosult előttük egy 190 cm körüli óriási orosz center. Az ilyen pedig roppant zavaró tud lenni.

Vastaps a nézőtéren

Az orosz válogatott 14 pontos előnnyel várhatta a befejező tíz percet, mely Honti kosár- és büntetőakciójával kezdődött. A folyatatásban azonban hiába villant Somogyi, Vincze és Köllő is, az oroszoknak Bokarjeva vezérletével mindenre volt válaszuk. A 34. perben aztán Somogyi A. pazar triplájával a lélektani tízpontos határon belülre kerültek a mieink, sőt, Vincze roppant erőszakosan egy újabb kosárral tovább faragta a hátrányt.

Ekkor idő kért az oroszok edzője és rendezte kitűnő erőből álló csapata sorait. Bokarjeva és Ruszakova révén újra tíz pont fölé tornázta fel előnyét az orosz együttes. A mieink hősiesen, emberfeletti akarással küzdöttek, de most a nagyobb tudás előtt meg kellett hajolniuk.
A szurkolótábor így is a legmesszebbmenőkig értékelte Székely Norbert együttesének erőfeszítéseit, hiszen bár látszott, hogy az oroszokat nem tudják legyőzni lányaink, az utolsó percet a nézők felállva tapsolták végig. Nem csak az oroszok elleni döntőbeli erőn felüli helytállásnak szólt ez, hanem az egész EB-n nyújtott okos, tudatos, helyenként sziporkázó és végig lelkes, megalkuvást, nem tűrő csapat játékának is.
A torna All Star-csapatába két magyar kosaras is bekerült. Somogyi Andrea és Köllő Rita.

Székely Norbert: – Hősiesen harcoltunk a kitűnő orosz csapat ellen, szeretném mindenkiben tudatosítani, hogy ez a csapat ezt az ezüstérmet igenis megnyerte.