Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Tudta? Érdekességek a soproni Tűztoronyról - Fotók

A soproni Tűztorony a hűség jelképe is. Az 1921. december 14-i népszavazáson Sopron és még nyolc község úgy döntött, hogy Magyarországhoz kíván tartozni.

Az 58 méter magas soproni Tűztorony Sopron város fő jelképe. Eredetileg várostorony volt: alsó, szögletes részét 1290 és 1340 között gótikus stílusban építették valószínűleg római kaputoronyra – más vélemények szerint az alap is Árpád-kori - írja a szuper.info.hu.

A soproni Tűztorony régen. Fotók: www.szuper.info.hu

Az 1960-as évek végén a torony mellett megtalálták és konzerválták az északi római városkapu maradványait. A 13. századtól a Tűztorony volt a városfalak északi kaputornya. Az alsó részre hatalmas, hengeres, dísztelen építményt emeltek, 14–15. századi gótikus ablakokkal. Árkádos reneszánsz körüljárója a város figyelésére szolgált.

Rövid és keskeny réztető után nyolcoldalas lesz a torony; a sarkokat torzított ión félpillérek fogják át. A nyolc oldalból négyen óralap látható az 1735-ös évszámmal, felettük pedig egy-egy félköríves ablak kőkeretben. A háromrészes, tagolt párkány felett az erőteljes hagymájú rézkupolán nyitott lámpás ül. Köríveit befelé hajlított toszkán félpillérek tartják; benne harang csüng. A háromszorosan tagolt rézsisak felett magas rúdon és gömbön kétfejű sas a széljelző. A torony ezen felső része barokkos jellegű. Írásban először 1409-ben említették.


A városba érkező idegen magas töltésen jutott el a város igazi kapujához, a mai Tűztorony négyzetes, nagy elő építményéhez, és annak boltozatos terén áthaladva ért el a Fő térre. A 15. században épülhetett ki abban a formájában, ahogy a legkorábbi ábrázolásai a 16. század derekán mutatják.

A teljes írás >>

Olvasóink írták

  • 2. Karcsika 2011. december 16. 20:05
    „Ki voltok a fényképészek?

    Illene megemlíteni a nevüket!”
  • 1. rettenetes 2011. december 16. 16:26
    „.." A 13. századtól a Tűztorony volt a városfalak északi kaputornya. .."-fogalmazás zavaró és félreérthető lehet, mivel ekkor még szó sem volt ´tűztorony´-ról, mivel annak csak alsó, szögletes része létezett.Tűzfigyelő toronyként csak a reneszánsz korszaktól használták az építményt.
    ´hubervili´”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Havas András, a vízmű vezérigazgatója

Elhunyt Havas András, a Soproni Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója, korábbi alpolgármester, aki a Hűség napján vehette volna át a Pro Urbe-díjat. Tovább olvasom