Sopron és környéke

2018.09.01. 19:30

Települési zászlót kapott Görbehalom, a bányászokra emlékeztek Sopron közelében - galéria

A hagyományoknak megfelelően, a görbehalmi lokálpatrióta, Szigethi Sándor főszervezésében és múzeumnak is beillő bányászrelikvia-gyűjteményében rendezték meg a bányásznapi ünnepséget szombaton.

kisalfold.hu

Az alkalmon dr. Erdélyi Lajos, a Görbehalmi Bányászati Hagyományápoló Egyesület elnöke emlékeztetett a bányászok értékes és rendkívül nehéz munkájára.


A soproni Központi Bányászati Múzeum főmuzeológusa, dr. Szemán Attila a brennbergi kiállítóhely bányász-zászlójának százhúsz éves történetét ismertette; a zászló másolatát - kiegészítve a Glück auf! kifejezés magyar megfelelőjével, a Szerencse fel! felirattal - Táp Lászlóné, Brennbergbánya, Ó- és Új-Hermes, valamint Görbehalom részönkormányzatának elnöke nyújtotta át Szigethi Sándornak. Mint az elhangzott, a továbbiakban e zászló jelenti Görbehalom települési lobogóját. Az ünnepségen megkoszorúzták Szent Borbála, a bányászok védőszentjének szobrát is.

 

Települési zászlót kapott Görbehalom, a bányászokra emlékeztek Sopron közelében - galéria


A szombati bányásznap előestéjén a brennbergi temetőben koszorúzást tartottak a bányaszerencsétlenségek áldozatainak sírjánál, majd Becher Nándor helytörténész síremlékénél. A temetőnyitás és az 1873. évi kolerajárvány áldozatainak tiszteletére keresztet is felállítottak, amelyet Németh Antal plébános áldott meg. Megemlékező beszédet dr. Berkesné dr. Ács Gabriella, soproni járási tiszti főorvos mondott.

Bányásznap 1951 óta


1951-től kezdődően szeptember első hétvégéje országosan bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére tartanak meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!