Sopron és környéke

2016.08.03. 08:59

Mit tippel: mikorra készül el az M85-ös gyorsforgalmi út Sopronnál?

1960-ban már felmerült a terve, de még mindig nem készült el, mi az? A válasz: az M85-ös gyorsforgalmi út soproni szakasza. Az archívumban megnéztük, mit írtunk eddig az úttal kapcsolatban.

kisalfold.hu

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint tovább csúszhat az M85-ös gyorsforgalmi út Sopron-Csorna közötti szakaszának megépítése. Mindez azt jelenti, hogy a befejezési határidő kitolódott 2017-2022-es időszakra. Igaz, Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok elnevezésű országjárása kezdeteként - tavaly március 25-én -  Sopronban jelentette be, hogy a kivitelezéssel 2018. március 15-ig végezni kell.


Ezt is kormányrendelet rögzíti.


Egyes visszaemlékezések szerint a Sopronból induló új út terve már az 1960-as években felmerült. Azóta már eltelt majd hat évtized, de még mindig a dugóban araszolunk. Útépítő gépeket még mindig nem látni a terepen, de a háttérben már zajlik az előkészítés, a kiviteli tervek pontosítása.


Sopronnal valahogy nincs szerencséje a gyorsforgalmi utakkal. Már szinte csak az emlékeinkben él az M9-es autóút.

Megkérdeztük soproni olvasóinkat - 2016. 08. 03.



Ennek értelme az lett volna, hogy tehermentesítsék Budapestet. A magyar úthálózat erősen főváros központú, így az északról induló és délre tartó úttal Budapest érintése nélkül elérhettük volna Szegedet. Az út Sopronból indult volna, és Szombathely, Nagykanizsa, Szekszárd érintésével ért volna véget a Csongrád megye székhelyén. Az M9-esből eddig egy rövid szakasz készült el. A teljes nyomvonal megépítéséről pedig végleg letettek.


Visszatérve az M85-öshöz; a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2004-ben Győrben eldöntötte, mely fejlesztések megvalósulását támogatja  az Európai Unió 2007–2013 közötti költségvetési időszakában.


Ezek között szerepel az M9-es, az M85-ös és az M86-os gyorsforgalmi utak, a győr–gönyűi kikötő és a péri repülőtér fejlesztése, a Nagykanizsa–Hegyeshalom vasútvonal korszerűsítése és villamosítása, a csornai elkerülő út megépítése.


Éppen tíz éve tudósítottunk az akkori Regionális Fejlesztési Tanács üléséről, amelyen arról határoztak, hogy a Csorna-Pereszteg közötti, 2x2 sávos M85-ös  út az eredeti elképzelésekkel szemben nem 2017 és 20 között,  hanem már 2013-ig megépülhet. Cikkünkben hangsúlyoztuk, ez egy fontos elvi döntés volt, mert megnyitja a majdan rendelkezésre álló forrásokra vezető pályázati utat...


2008. januárjában pedig arról írtunk, hogy érvényes építési és kivitelezési engedéllyel rendelkezik a gyorsforgalmi út Sopron – Pereszteg közötti szakasza, valamint a Sopront elkerülő út is. Először Peresztegig készül el a "sztráda", az elkerülő megépítésének legkésőbb 2013-ig állnak neki.


A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nél 144 projekt esetében állt le vagy késik a fejlesztés – erről már 2011-ben szóltak a hírek. Miként arról is, hogy előkészületi és anyagi problémák miatt akadt meg az M85-ös autópálya megépítése Pereszteg és Sopron között is, illetve onnan az országhatárig.


A legutóbbi hírek szerint a mostani csúszásnak is anyagi okai lehetnek.


A Sopron-Csorna szakaszt megépítésre nincs uniós forrás, azt az állami költségvetésből kell finanszírozni. Pontosabban  az Európai Beruházási Bank (EIB) 140 millió euró hitelt nyújt Magyarországnak a közút hálózat fejlesztésére. Ebből fedeznék a költségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!