Sopron és környéke

2019.05.07. 09:00

Fiatalos kilencvenéves: Mirkó Lajosné több mint húsz éve nem hagyott ki tornaórát

Kilencvenéves tagját köszöntötte az asszonytorna csapata. Kíváncsiak lettünk a szép kort megért tornászra, s bár az ünnepeltnek kellett volna meglepődnie, mi képedtünk el. Mirkó Lajosnénak egyetlen kvízműsorban sem találnák ki a korát.

Nagy Márta

Már mindenki a GYIK Rendezvényház tükrös termében várja a tornaórát, amikor betoppanunk, s Mirkó Lajosnét keressük. Sárga pólóban mosolygós hölgy fut felénk. – Én vagyok! – mondja. Hitetlenkedünk, de a társai is bólintanak. Ő az, ő az, most van a kilencvenedik születésnapja!

Mirkó Lajosné és az asszonytorna csapata: fiatalos hölgyek között könnyű fittnek maradni. Fotó: N. M.

Mirkó Lajosné és az asszonytorna csapata: fiatalos hölgyek között könnyű fittnek maradni. Fotó: N. M.

– Talán a jókedvem tart fiatalon, de az is biztos, hogy a mozgás is – mondja már az öltöző egyik padján ülve Gabi néni. Debrecenben végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen vegyészként és a városban dolgozott egy vállalati laboratórium vezetőjeként. Nyugdíjba vonulása után, egyik lánya kérésére költözött a nyugati határszélre, Sopronba.


– Hogy nehéz volt-e új életet kezdeni közel a hetvenhez? Nem igazán, talán mert egy percre sem bántam meg, hogy így tettem. Imádom Sopront! Kedves város, kedves emberekkel, itt is van színház, könyvtár, néptánc és gyönyörű a táj. Már nem mennék el innen – mondja lelkesen a városról. A tornát is Soprontól kapta. 

Mirkó Lajosné

Mirkó Lajosné

– A lányom tanácsára kezdtem el járni Friedrichné Csilla tornaóráira, már több mint húsz éve. Ki nem hagynék egyetlen alkalmat sem! Sőt volt, amikor délelőtt és délután is eljöttem. Sajnos közben az egyik lábam eltört, a másikat műtötték, úgyhogy a napi két torna már sok lenne, de jöttem én ide mankóval is – nevet az emléken Mirkó Lajosné. A mozgás lételeme lett, s ha nem a tükörteremben, akkor a kiskertjében végzi a törzshajlításokat. 


– Két okos felnőtt lányom van, szép kertem, lakásom, jó társaságom egy gyönyörű városban. Köszönöm szépen, jól érzem magam! – zárja végül a beszélgetést Gabi néni és már szalad is vissza tornázni a többiek közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!