Sopron és környéke

2019.01.24. 08:00

Diploma mellé gyakorlat

A felsőoktatási intézményeknél február 15. a jelentkezési határidő. Addig érdemes diáknak, szülőnek átgondolni, milyen sokrétű előnnyel jár, ha a Soproni Egyetem erdőmérnöki, közgazdaság-tudományi, pedagógiai vagy Simonyi Károly-karát választják.

Gosztonyi Miklós

– Minden szülő vágya, hogy jó megélhetést biztosító szakmát, diplomát kapjon gyermeke. Felméréseink szerint az egyetemünkön végzettek közel kilencven százaléka fél éven belül talált jó állást magának, 200–400 ezer forintos kezdő fizetéssel – fogalmazott dr. Katona György oktatási rektorhelyettes.


– A Soproni Egyetem oktatóinak száma meghaladja a kétszázat. Több mint hetven százalékuk minősítéssel rendelkezik, ami nagyon jó arány: ők egyetemi tanárok, MTA-doktorok, doktori, művészeti doktori fokozattal rendelkezők. Elmondhatjuk hát, hogy a Soproni Egyetemen minőségi oktatás zajlik, s országosan elismert, a munkaerőpiacon értékes diplomát adunk. Egyetemünket gyakorlatorientált, azaz duális képzés is jellemzi. Így például a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karon, illetve a Lámfalussy Sándor Közgazdaság-tudományi Karon a duális képzésben részt vevők nemcsak előadótermekben, hanem munkahelyen sajátítják el a tudnivalókat, akár havi 97 ezer forintos nettó bér juttatással.


Ennek hozadékaként diploma után eleve biztosított a munkahelyük. Az is nagy előny a családok számára, hogy – ismerve a soproni albérletárakat – valamennyi vidéki elsőévesünk számára kollégiumi férőhellyel rendelkezünk. Továbbá ingyenes nyelvoktatásban is részesülnek hallgatóink, hogy a nyelvvizsga hiánya ne legyen akadálya a diploma kézhezvételének. Ösztöndíjrendszerünknek köszönhetően tehetséges diákjaink félévente akár 300 ezer forint támogatást vehetnek fel. Ugyanakkor felzárkóztató programokkal és mentorokkal segítjük azokat, akik még jobb tanulmányi eredményre törekednek.

Dr. Katona György: Reálisnak tartjuk, hogy a tavalyinál is több elsős hallgató kezd nálunk. Fotó: Magasi

Dr. Katona György: Reálisnak tartjuk, hogy a tavalyinál is több elsős hallgató kezd nálunk. Fotó: Magasi


Dr. Katona György kifejtette: újdonságként ősszel a Simonyi Károly-karon műszaki felsőoktatási szakképzést indítanak. Ez jó lehetőséget kínál mindazoknak, akik az egyetemi felvételinél a ponthatárok közelében teljesítettek.


Aki az állami finanszírozású szakképzésen jól teljesít, az egyetemi alapképzés felé veheti az útját. A felsőoktatási szakképzés mint könnyebb belépési szint a Lámfalussy-kar összes gazdasági képzésénél rendelkezésre áll. A Benedek-karon a neveléstudományi, a Simonyi-karon az építész szakkal bővül a mesterképzési kínálat. Ez utóbbi képesítés az építészkamaráknál is elismert lesz.


A Soproni Egyetem közgazdasági és pedagógiai kara egyaránt regionális, az erdőmérnöki, illetve faanyagtudományi kara unikális jellege folytán országos jelentőségű szakember-utánpótlást biztosít. Tavaly csaknem 3500-an jelölték be a Soproni Egyetemet továbbtanulási helyszínül, ebből több mint ezren az első helyen. Múlt ősszel végül kilencszáz első évfolyamos hallgatót köszönthettek. Reálisnak tartják, hogy idén ennél is többen kezdik tanulmányaikat a Soproni Egyetem négy karán.

Címkék#Sopron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!