Sopron és környéke

2016.02.25. 12:15

A Liget patak után az Ikva medrét kotorják - fotó

A medrek az elmúlt években feliszapolódtak, eróziós kimosódások alakultak ki, így szükségessé vált az iszap eltávolítása, az eróziós károk helyreállítása.

kisalfold.hu

Olvasónktól kaptunk felvételt, amin látható, hogy a Liget-patak medrén munkagép dolgozik. Mint megtudtuk, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság végez fenntartási munkákat Sopron külterületén.


A meder az elmúlt években feliszapolódott, eróziós kimosódások alakultak ki, így szükségessé vált az iszap eltávolítása, az eróziós károk helyreállítása.

Olvasónk fotója a Liget patak medrének kotrásánál készült.

Olvasónk fotója a Liget patak medrének kotrásánál készült.

A munka azért fontos, hogy az esetleges árhullámokat kiöntés nélküli levezethessék az érintett térségből. Hasonló munkálatok kezdődnek majd a közeljövőben az Ikva-patak több szakaszán, Kópháza, Nagycenk, Petőháza térségében.


A mostani esős időjárás miatt a Fertő tó helyzetére is rákérdeztünk a felügyelőségnél, hiszen a tó vízszintjére jelentős hatással van a lehullott csapadék. Mint megtudtuk, a térségében februárban az átlagos havi csapadékmennyiség több mint duplája esett. Ennek hatására tó átlagvízszintje februárban 8 centiméterrel emelkedett.


Ez a sokéves – február végi – átlagvízszintet meghaladja ugyan, de a leeresztési vízszintnél kisebb, így a Fertő tó zsilipje zárva van. Vízleeresztésre csak a következő hetek jóval átlag feletti csapadékossága esetén lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!