Sopron és környéke

2018.08.30. 17:10

Látogatóközpont készül a fertőszéplaki Széchényi-kastélyban

A közbeszerzési eljárások befejeztével még az idén folytatódik Széchényi Ferenc - Széchenyi István édesapja - fertőszéplaki kastélyának felújítása, hasznosítása. Az északi szárnyban interaktív világörökségi látogatóközpontot alakítanak ki.

Gosztonyi Miklós

– A történelmi múlt megbecsülésének újabb tanújelével találkozhat a jövő év tavaszán a nagyközönség. A Fertő-táj ékkövei pályázat keretében a Széchényi-kastély északi szárnyának emeletén a Fertő-táj világörökség értékeit, helyesebben mondva annak keresztmetszetét bemutató interaktív látogatóközpontot hozunk létre 

– mondta érdeklődésünkre Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere. – A kirándulók áttekintő képet kaphatnak a Fertő-táj természeti és épített értékeiről, kulturális életéről és néphagyományairól, programokról. Számukra ezek mint útmutatók, eligazítást jelenthetnek az érdeklődési körnek megfelelő túrák megszervezéséhez. 

Kóbor Attila polgármester a Széchényi-kastély északi szárnyánál, amely a Fertő-táj világörökség központi, eligazító bemutatótermeként hasznosul. Fotó: Gosztonyi

A polgármester hozzátette: a mintegy hatvanmillió forintos projekt közbeszerzési eljárása folyamatban van. A tervek szerint még az idén elkezdődik a kivitelezés, amelyet jövő tavaszra szeretnének befejezni, hogy a következő idegenforgalmi szezon nyitányára tárt ajtókkal várhassák a nagyközönséget. 


A Széchényi-kastély korábbi felújítási munkálatai során már kicserélték a tetőzetet, s kialakították a LEADER-egyesület területfejlesztési központi irodáját. Ott működik a Fertő-parti települések „Vidék minősége védjegy" központi képviselete is. A kastély keleti szárnyába tervezik költöztetni a polgármesteri hivatalt, ám ez a következő évek feladata lesz.

Új alpolgármestert választanak

Hosszan tartó betegség után, 58 éves korában elhunyt Fertőszéplak alpolgármestere, Szalai Mihály hatgyermekes családapa, aki a rendszerváltás óta önkormányzati képviselő volt. A község képviselő-testülete harminc napon belül választ új alpolgármestert. A megüresedett önkormányzati képviselői helyet Németh Gyula töltheti be. Ő az új alpolgármesterrel együtt teszi le az esküt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!