Sopron és környéke

2018.08.17. 09:00

Gyűrűt kapnak a cankók, lilék a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Az alig egy hónapja kezdődött madárgyűrűzés során eddig több mint kilencszáz vízparti és vízimadarat jelöltek meg a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban. Az osztrák-magyar ,,Madárvárta - Vogelwarte II." projekt keretében az akció idén október végéig tart, amitől a madarak vonulási szokásairól kívánnak pontosabb adatsort nyerni. <br><br><br>Hídimajor, Fertő-Hanság Nemzeti Park

Gosztonyi Miklós


– Az általunk tavaly meggyűrűzött réti cankók közül volt olyan, amelyet a nyugat-afrikai Mauritániában fotóztak le kora tavasszal. Mi pedig egy olyan nagy liliket láttunk a télen, amelyet Észak-Szibériában, a Tajmir-félszigeten jelöltek meg. A napokban először figyelhettünk meg egy olyan nagy godát, amely Finnországban kapott gyűrűt – meséli dr. Hadarics Tibor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park zoológusa, miközben a Hídimajorhoz és a Hansági-főcsatornához közeli területen kihelyezett varsákhoz igyekszünk. E ketreceknek kinéző alkalmatosságok valójában madárfogó csapdák, ahová terelőhálók mentén gyalogolnak be a madarak. Aznap reggel dr. Hadarics Tibor és az állatorvosnak készülő Pitó Andor győri hobbimadarász billegetőcankót és két tőkés récét emelt ki a varsákból. A gondosan vezetett gyűrűzési jegyzőkönyvben cankók, lilék, szalonkák, partfutók, illetve récék és egyéb más vízimadarak szerepelnek. Érdekesség, hogy a nemzeti parkban GPS-szel ellátott nyakgyűrűket is alkalmaznak, de csak nagy testű madarakat – nyári ludakat, bütykös hattyúkat – jelölnek ilyennel.

A madárgyűrűzők – Pitó Andor és dr. Hadarics Tibor – munkáját a nemzeti park látogatói is élénk figyelemmel kísérték. Fotó: G. M.

– Az idén július elején kezdődött madárjelölési akcióban eddig öt gyűrűző és tizenöt önkéntes segítő, hobbimadarász vett részt. Eddig több mint kilencszáz madarat láttunk el olyan egyedi azonosítóval, amely távcsővel is leolvasható. Így sokkal nagyobb az esély, hogy nyomon lehessen követni egy-egy madár útját – folytatta a zoológus. – Az október végéig tartó akció a vonuláskutatásban játszik szerepet. Minden meggyűrűzött, illetve a területünkön észlelt, másutt már korábban jelölt madár adatait rögzítjük, majd az adatok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti gyűrűzőközpontjának rendszerébe kerülnek fel. Az érdeklődők a www.mme.hu portál „Madárgyűrűzés" rovatában naprakész összesített információt kaphatnak a gyűrűzött madarakról. A „Tudástár" menüpontról pedig a „Magyarország madarai" rovathoz is eljuthatunk, ahol átfogó képet kaphatunk az egyes madárfajok vonulásáról és életmódjáról is.


Dr. Hadarics Tibor közel három és fél évtizede foglalkozik madárgyűrűzéssel. Elmondta, hogy a globális felmelegedés a madárvonulásra is kihatással van. Időbeli eltolódást tapasztalnak az egyes madárfajok vonulási hullámainál, azok a korábbi évekhez képest sokszor eltolódnak. Ugyanakkor csak hosszú távú adatsorból lehet kimutatni a változás tényleges meglétét.

2017-ben 227 madárfaj egyedeit gyűrűzték 

Hazánkban tavaly 255 madárgyűrűző összesen 227 madárfaj több mint 263 ezer példányát jelölte meg, amelyek közül közel 24.500 fióka volt 102 fajból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában