Sopron és környéke

2016.12.13. 19:51

Turisták is veszik a kékfrankot, rábaközi tallér egyelőre nem lesz

A gazdaság erősítése mellett a helyi pénzek a turizmusban is jelentős szerepet kaphatnak. Sopronban, emléknek is veszik a kékfrankot.

P. Horváth László

Már tavasszal előre jeleztük, hogy nagy lehetőség előtt állnak a helyi pénzek. Az Európai Unió Bírósága szerint nem egyeztethetők össze az  uniós joggal a Szép-kártya és az  „Erzsébet étkezési utalvány" rendszer egyes elemei. Ennek nyomán pedig felvetődött: akár helyi pénzben is  lehetne adni cafeteriát.


A várt áttörés egyelőre nem következett be, mert a cégek egy évre előre terveznek.


- A jövő év elejének nagy feladata lesz, hogy a helyi vállalkozásokkal megértessék: miért előnyös a gazdaság számára, hogy a munkabér egy bizonyos részét helyi pénzben fizessék ki – vetíti előre a közeljövő teendőit [namelink name="Perkovátz Tamás"], a kékfrank-utalványt kibocsátó Ha-mi Összefogunk Európai Szövetkezetet elnöke.


– Januárban ismételten megkeressük a soproni vállalkozásokat, a leendő beváltóhelyeket, és arról tájékoztatjuk őket, hogy miért érdemes a kékfrankot választani – mondja Perkovátz Tamás. – Nagy előnye a rendszernek, hogy az átváltási jutalék 0,25 százalék + áfa. Más utalványok esetében ugyanez a szám 6-7 százalék is lehet. Fontos megjegyezni, hogy a béren kívüli juttatások jelentős részét adó terheli.


A helyi pénzek esetében ez a vonzat 35 százalék. Az anyagi előnyök mellett nem elhanyagolható az a tény, hogy a helyi gazdaságot is erősítik a lokális pénzek. Jelenleg a kékfrankkal százmillió forintnyi éves forgalmat bonyolítanak le.


Perkovátz Tamás a gazdaság élénkítése mellett egy másik, fontos hatást is említett. – A kékfrank Sopron idegenforgalmának egyik attrakciója lett – teszi hozzá. – Például a Lőverek, a Tűztorony, a Várkerület mellett a helyi pénzt is keresik az ide látogató turisták.


Sokan közülük emlékként vásárolnak a különféle címletekből. A pénzeken pedig a városhoz szorosan kötődő személyek portréja látható. Így megjelenik Liszt, Haydn, Lackner Kristóf, Pejachevich Károly, valamint az ötszázason Eszterházy Pál nádor.


Perkovátz Tamás kitért az egyelőre tervekben szereplő rábaközi tallérra is. Mint megtudtuk, a rábaköziek egyelőre kivárnak, és a bevezetésnek még nincs konkrét időpontja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!