Sopron és környéke

2016.07.01. 14:41

Már biztos: leválnak az NYME szombathelyi karai

Palkovics László oktatási államtitkár kijelentette, a csődközelben lévő, soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemet az állam kisegíti.

kisalfold.hu

Sopron polgármestere és országgyűlési képviselőinek sajtóközleménye



A Kránitz László volt országgyűlési képviselő által támogatott szocialista-SZDSZ-es oktatáspolitika hibás elképzelése hozta létre ezeket a hálózatos egyetemeket, elvéve a városi közösségektől a saját felsőoktatás lehetőségét.


Már a megalakuláskor is látható nehézségekkel belekényszerítették az egyetemet a fenntarthatatlan PPP konstrukciókba, vitatható pályázatokba, adósságba, alulfinanszírozottságba.


A felsőoktatás megújítása lehetőséget ad a városoknak saját egyetemre, Sopronnak pedig igazi különleges egyetem kialakításához a négy tradicionális karral, melyet erős kormányzati szándék és elhatározás támogat.


A soproni egyetem az átalakítással még jobb lesz, és ez nem tetszik az MSZP-seknek. 


Végre soproni lett a soproni egyetem!



Fenntartóként az állam támogatja, hogy a Savaria Egyetemi Központ - várhatóan a jövő év január elsejétől - az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez (ELTE) csatlakozzon, a karai pedig az ELTE szombathelyi karaiként működjenek tovább - jelentette be az oktatásért felelős államtitkár pénteki szombathelyi sajtótájékoztatóján.


Palkovics László közölte: az ELTE szenátusa hétfőn úgy döntött, hogy támogatja a szombathelyi karok által kifejezett csatlakozási szándékot, és a kezdeményezést a Nyugat-magyarországi Egyetem szenátusa is támogatta. Hozzáfűzte: ha a két intézmény így gondolja, akkor a fenntartó is támogatni fogja az integrációt, a részletekről már megkezdődtek a tárgyalások. Kitért arra, hogy a Savaria Egyetemi Központ (SEK) jelenleg még a Nyugat-magyarországi Egyetem részeként működik, de a jövő évtől ez a struktúra megváltozik.


Sopronban az erdészeti és faipari egyetemi képzés marad, ami az országban egyedülálló, éppen ezért erősíteni kell.


A szombathelyi karokat a tervek szerint szervezetileg január elsejével, a hallgatókat pedig a szemeszter végén, február elsejével venné át az ELTE. Az államtitkár kiemelte: az együttműködés hatására a szombathelyi felsőfokú képzés tartalmában és minőségében is tovább tud fejlődni, ami a hallgatói létszám növekedését is eredményezni fogja.


Közölte, a Szombathelyen nagy hagyományokkal rendelkező pedagógusképzés mellett elsősorban az informatikai és mérnöki képzések jelenthetnek komoly távlatokat, az ELTE pedig a duális műszaki képzésen keresztül fontos ipari kapcsolatokat szerezhet a régióban.


Palkovics László a sajtótájékoztatón elismerően szólt a Szombathelyen duális formában elindított gépészmérnökképzés eddigi tapasztalatairól. Hangsúlyozta: a helyi vállalatok kezdeményezésére és igényeik kiszolgálására honosították meg ezt a képzési formát, amelynek a sikerét mutatja, hogy a meghirdetett ötven helyre már az első évben 250 jelentkező közül válogathattak, végül pedig a gépészmérnökképzésre 80 hallgatót vettek fel. Hozzátette: az idén ismét 80 hallgatóval bővülhet a szombathelyi gépészmérnökképzés.


Szólt arról is: a kormányzat eddig 1,5 milliárd forinttal támogatta a szombathelyi mérnökképzés feltételeinek megteremtését, amelynek köszönhetően pénteken, a sajtótájékoztatót követően több az oktatást segítő - egyebek mellett informatikai, az automatizálást segítő és gépgyártás-technológiai - laboratóriumot adnak át a Savaria Egyetemi Központban.


Németh István, a SEK rektorhelyettese közölte: a pedagógusképzésben az ELTE szakmai és tudományos hátterével egy olyan módszertani fejlesztő központot szeretnének kialakítani, amely egy teljes pedagógusképzési portfóliót hoz létre a régióban. Mindezeken túl a sporttudományok és az egészségfejlesztési képzések területén is szoros együttműködést szeretnének kialakítani az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel.


Mezey Barna, az ELTE rektora a laboravató ünnepség után az MTI-nek elmondta: az ELTE egyfajta küldetésnek tekinti, hogy egy olyan legendásan nagy múltú intézményt, mint amilyen a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola volt, ha más keretek között is, de talán újra tudjon éleszteni.


Hozzáfűzte, az integráció újat hozhat a műszaki, valamint a sport- és rekreációs szakemberek felsőfokú képzésében is, de hasznos lehet a konvergenciarégióban a közös uniós pályázatok kihasználása is, amelyről azonban tudni kell, hogy a pályázati támogatásokat helyben kell felhasználni, éppen ezért a szombathelyi campus folyamatos fejlesztésében gondolkodnak.


Mezey Barna közölte azt is: az ELTE továbbra sem engedhet a rá jellemző minőségi követelményekből, ezért a következő hetekben meg kell vizsgálni, hogy a két intézmény hogyan hozható összhangba, miként tudják például a minősített oktatók, a habilitáltak, a professzorok számát úgy megerősíteni, hogy ez a minőség a szombathelyi képzéseknél is garantálható legyen.


Korábban:


Január 1-től az ELTE része lesz a szombathelyi egyetem - jelentette be Palkovics László oktatási államtitkár Szombathelyen, az egyetem mai laborátadó ünnepségén. Hozzátette, a hallgatói jogviszonyok február 1-vel kerülnek át az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez - tudósít a nyugat.hu.


Palkovics kifejtette, regionális szerepe miatt fontosnak tartják a szombathelyi osztatlan pedagógusképzést, a sport- és rekreációs szakokat és a gépészmérnök-képzést is.


Az államtitkár kijelentette, a csődközelben lévő, soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemet az állam kisegíti. Az ott folyó faipari- és erdészképzés európai színvonalú, ezért ennek megtartását nagyon fontosnak tartják, éppúgy, mint az ott folyó pedagógusképzést - írta a portál.

Kránitz László: Csalódottak vagyunk és dühösek


A diplomaosztó hatalmas ünnep a tanulmányaikat befejező diákoknak és a kibocsátó egyetemeknek is. A jól elvégzett közös munka örömünnepe. Sopronban, az ország egyik legrégebbi egyetemén ebbe az örömbe keserű üröm vegyült. Az ünnep pillanataiban sem tudta leplezni csalódottságát Dr. Faragó Sándor rektor, aki tanévzáró köszöntőjében arról beszélt, hogy nagy reményeket fűztek az állam által kinevezett kancellárok működéséhez, de csalódniuk kellett. Számukra a valóság karok elveszítését, folyamatos anyagi bizonytalanságot hozott. Ők még ebben a helyzetben is a jövőt építik, amiért megérdemlik a tiszteletünket - közölte Kránitz László, az MSZP megyei elnöke.


 Mit érdemelnek azonban azok a kormánypárti politikusok, akik ölbe tett kézzel nézték és asszisztálták végig a Nyugat-Magyarországi Egyetem szétverését? A szocialista kormányok alatt évekig tartó aprólékos, körültekintő munkával, az egyetem vezetésének víziója, szervező és tudományos munkája eredményeképpen létrejött a több korábbi felsőoktatási intézményt integráló nagy Nyugat-Magyarországi Egyetem. Ennek most vége. Győr és Szombathely nyert, Sopron hatalmas veszteséget szenvedett.


Már korábban is figyelmeztettünk az egyetem súlyos, fizetésképtelenség határát súroló anyagi nehézségeire. Kormánypárti politikusok csak tagadtak, sőt, minket vádoltak szokás szerint. Ez lett a vége. Az egyetem a túlélésért küzd. Súlyos személyes felelőssége van ebben Fodor Tamás polgármesternek, és a mindenható szerepében máskor szívesen tetszelgő soproni országgyűlési képviselőknek. A több évszázados egyetemi hagyományaikra oly büszke soproniakkal együtt ezt nem felejtjük, és nem bocsátjuk meg nekik - zárta Kránitz László.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!