Sopron és környéke

2016.04.19. 10:50

Floridai egyetem - Öt évre szóló tudományos, kutatási együttműködést kötött az NYME

A tengerentúlon ismeretlen az ingyenes bölcsődei és óvodai ellátás - tudtuk meg az NYME Benedek pedagógiai karára Floridából érkezett szakemberektől.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

– Az Egyesült Államokban ismeretlen az ingyenes böl- csődei és óvodai ellátás-nevelés. Ugyanakkor sok olyan család van, főként a bevándorlók között, amelyek nem képesek biztosítani az ehhez szükséges összeget, a havi hét-nyolcszáz dollárt. Általánosságban az USA-ban élő gyerekek egyötöde a létminimum alatt él. Emiatt rengeteg gyermek nem találkozik iskoláskora előtt a bölcsődés-, óvodáskor közösséget teremtő légkörével.

Dr. Szécsi Tünde floridai professzor (balra, karján kisgyerekkel): A látogatások tapasztalatai mindkét egyetem pedagógiai karának hasznosak lesznek. Fotó: G. M.

Dr. Szécsi Tünde floridai professzor (balra, karján kisgyerekkel): A látogatások tapasztalatai mindkét egyetem pedagógiai karának hasznosak lesznek. Fotó: G. M.

Máig téma az USA-ban, hogy a gyereknevelés állami vagy szülői feladat-e – részletezte a Kisalföld érdeklődésére dr. Szécsi Tünde, a Florida Gulf Coast University professzora, aki egy amerikai csoport élén érkezett Sopronba.

– Az óvodában a gyermekeket az írás-olvasás mielőbbi elsajátítására ösztönzik, s kevés idő jut a játékra, a készségfejlesztésre. Viszont az USA-ban nagy figyelmet fordítanak az épek és sérültek integrált nevelésére, az elfogadásra – tette hozzá.


Általánosságban az USA-ban élő gyerekek egyötöde a létminimum alatt él.

Dr. Szécsi Tünde és Jill Sherman

Dr. Szécsi Tünde és Jill Sherman

Korábban egy amerikai, pedagógiai témájú könyv fejezetéhez keresett és talált szakmai anyagot dr. Szécsi Tünde az NYME Benedek-karának Képzés és gyakorlat című online folyóiratában. Felvette a kapcsolatot a főszerkesztővel, dr. Varga Lászlóval, a kar dékánhelyettesével. Innen eredeztethető az együttműködési szándék, amelyről öt évre szóló tudományos, kutatási és oktatási megállapodást írt alá a két egyetem vezetője a napokban.


Ennek első hozadékaként látogatott három hallgatóval, valamint a floridai egyetem gyermeknevelési programjait támogató Hunter Intézet igazgatónőjével, Jill Shermannel Sopronba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!