Sopron és környéke

2016.03.17. 11:25

Dolgos egyetemisták

Népszerű a tanulmányok melletti munkavégzés a soproni egyetemisták körében. A hallgatók szerint fontos, hogy már a felsőoktatásban elöltött idő alatt munkatapasztalatot szerezzenek, de ennél is lényegesebb a kereset.

Sipos Bence

Tanulmányai mellett egyre több egyetemista vállal alkalmi munkát. A fiatalok körében végzett rövid felmérésünkből kiderült, számukra a fizetés a fő motiváló erő, azért vállalnak munkát, bár a szakmai tapasztalat sem haszontalan.


Olykor nehéz összeegyeztetni a tanulást a munkával, és sokszor megterhelő, fárasztó napokat tudnak maguk mögött a diákok.


A legtöbben az órák után, valamint a hétvégi időszakban tudnak dolgozni. A megkérdezett hallgatók egyetértettek abban, hogy a diákszövetkezetek a legkedveltebbek, Sopronban így a legkönnyebb hallgatóként állást találni. Ezek a szervezetek rugalmas munkaidőt kínálnak, így segítve a tanulók igényeit és időbeosztását. Olykor nehéz összeegyeztetni a tanulást a munkával, és sokszor megterhelő, fárasztó napokat tudnak maguk mögött a diákok, ugyanakkor fiatal felnőttként belekóstolnak a piaci viszonyokba, és jobban értékelik a maguk által megkeresett pénzt. A végzést követően sokan külföldön kamatoztatnák tudásukat.

Zach Gergely és Varga Krisztina is vállal alkalmanként munkát az egyetemi tanulmányai mellett.

Zach Gergely és Varga Krisztina is vállal alkalmanként munkát az egyetemi tanulmányai mellett.

– Sokszor rettenetesen fárasztó tud lenni egy-egy hosszúra nyúlt munkanap. Volt olyan hétvége, hogy este nyolctól hajnalig dolgoztam, másnap pedig óráim voltak az egyetemen – mondja a tanulás és munka kapcsolatáról Zach Gergely, aki gazdaságinformatikusnak tanul a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Szorgalma azonban meghozza számára a várt eredményt, keresetét elfogadhatónak tartja, ám, mivel jelenleg nem a választott hivatásához kapcsolódó tevékenységet végez, így szimpatizál a külföldi munka gondolatával. Arra a kérdésre, miként osztja be idejét, úgy válaszolt, a kurzusaihoz igazítja, mikor vállal munkát.


Varga Krisztina, az NYME egy másik hallgatójának elmondása szerint a jó időbeosztás kulcsfontosságú a tanulás mellett folytatott munka esetében. Mikor jól tud kalkulálni az idejével, a munkahelyén sem fárad el olyan könnyen, holott könnyű fizikai munkát végez, ami szintén nem köthető egyetemi tanulmányaihoz. A távlati tervek között nála is szerepel a külföldi munkavállalás, ám diákként semmi esetre sem próbálkozna ilyesmivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!