Sopron és környéke

2015.10.02. 11:05

Családi ház kapta a Winkler-díjat Sopronban

Szent Mihály napján, Sopron védőszentjének ünnepén idén is Winkler Oszkár-emléktáblával díjazott egy arra érdemes épületet a Soproni Városszépítő Egyesület. (Winkler Oszkár Sopron neves, egyszersmind hazánk első vidéki Ybl-díjas építésze volt.)

kisalfold.hu

Az egyesület építészeti szakbizottságának döntése alapján ezúttal a helyi védelem alatt álló, Schármár János tervei alapján 1885-ben épült, majd Schiller János által 1910-ben míves verandával kiegészített családi ház nyerte el a kitüntetést, szakszerű és igényes felújítása, bővítése és belső átalakítása okán.

A házuk igényes felújításával és belső átalakításával Winkler Oszkár-emléktáblát kiérdemelt dr. Orbán Adrienn és Orbán Viktor dr. Józan Tibor (balra) egyesületi elnökkel. Fotó: Gosztonyi

A házuk igényes felújításával és belső átalakításával Winkler Oszkár-emléktáblát kiérdemelt dr. Orbán Adrienn és Orbán Viktor dr. Józan Tibor (balra) egyesületi elnökkel. Fotó: Gosztonyi

A közel kétszáz négyzetméteres lakóépület az Alsó-Lövér utca 29. szám alatt látható. Az épület meghatározó értékeit, immár XXI. századi vonásait Józsa Dávid építész-tervező méltatta.

Őt több mint négy évvel ezelőtt keresték fel a tulajdonosok, dr. Orbán Adrienn és Orbán Viktor, hogy a családi örökség felújítása, belső térszerkezetének korszerűsítése az eredeti homlokzati architektúra megtartásával, helyreállításával együtt történjen meg. A gondos tervezés és az igényes kivitelezés után érdemelte ki az épület az elismerő emléktáblát.  


Dr. Józan Tibor, a városszépítő egyesület elnöke hozzátette: idén négy pályázat közül választották ki a győztest. Az emléktábla Sz. Egyed Emma szobrászművész alkotása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!