Sopron és környéke

2015.03.26. 09:33

Tizenhatszor törtek fel lakásokat idén Sopronban és környékén

Az esetek kilencvenkilenc százalékában utazó bűnözők számlájára írhatók a lakásbetörések Sopronban és környékén.

kisalfold.hu


Március közepéig tizenhat lakásbetörésnél helyszíneltek a Soproni Rendőrkapitányság nyomozói, ez a város és környéke nagyságához mérten nem nagy szám, ugyanakkor nyilvánvalóan sérti az itt élők biztonságérzetét. Aranyos Gábort, a bűnügyi osztály vezetőjét kértük arra, tanácsaival segítsen: hogyan védhetjük meg otthonainkat, illetve mivel nehezíthetjük meg a betörők dolgát.

– Tudni kell, hogy a lakásbetörések elkövetői az esetek kilencvenkilenc százalékában az ország távolabbi régióiból érkeznek, éppen ezért a rendőrség is dunántúli szinten kezeli ezeket az ügyeket.

 Érdemes egy komolyabb zárat választani, még ha egy kicsit többe is kerül.
Érdemes egy komolyabb zárat választani, még ha egy kicsit többe is kerül.


Kaposvári kollégák a napokban kaptak el például egy olyan bandát, amelynek tagjai a Lövérekben „dolgoztak". Sopron kedvelt célja a bűnözőknek, de amikor valamilyen oknál fogva erősebb a rendőri jelenlét – például közlekedési akció van –, el sem jönnek idáig, ilyenkor általában a környező településeken bukkannak fel. A napokban Lövőn is történt három betörés – mondta el az alezredes.

– Szinte mindig a hátsó teraszajtót törik fel, ami általában műanyag. Egyetlen mozdulattal kipattintják. Ez ellen védekezhetünk egy belső riglivel. Jó szolgálatot tesz a családi házaknál a kutya és a riasztó. Nem kell feltétlenül több százezer forintos beruházásra gondolni, elég, ha a ház hátsó frontján lévő nyílászárókat védjük. Ami nagyon fontos: a normál, hagyományos hengerzárat egy tapasztalt betörő huszonöt másodperc alatt kinyitja, sőt, még vissza is zárja anélkül, hogy nyomot hagyna.

Tehát érdemes a komolyabb zárat választani, még ha többe is kerül. Ha már mindenképpen otthon tartunk nagyobb összeget vagy értéket, akkor pedig alkalmazzunk beépített széfet, amit nem tudnak magukkal vinni a betörők – sorolta tanácsait Aranyos Gábor. Persze nagyon sokat számít az is, ha a szomszédok, környéken élők figyelnek egymásra és egymás ingatlanára. Az idegeneket könnyű kiszúrni – és ezt ők is tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!