Sopron-ÉR-t

2010.03.01. 06:31

Koleszterin vagy nem koleszterin, ez itt a…

lényeg.

Bár ez az állítás kicsit túlzó, de ha ez érbetegség elkerüléséről vagy a kialakult betegség kezeléséről van szó, akkor valóban kulcskérdés a koleszterinkérdés.

Nem szép dolog, hogy rossz hírrel kezdem, de lehet, hogy Ön már érbeteg, csak nem tud róla. Az érelmeszesedés ugyanis nagyon fiatalon, akár már gyermekkorunkban kezdődik. Öröklött hajlamunkon túl a magas vérnyomás, a cukor-felhasználási zavarok (nem csak a már kifejlődött cukorbetegség!), a vérzsír-betegségek (leginkább a magas koleszterinszint), a túlsúly (főleg, ha valaki „pocakot ereszt"), és nem utolsósorban a dohányzás (még az is, ha környezetünkben dohányoznak) határozza meg, hogy milyen gyorsan halad előre a baj.

Nos, ha ennyi minden összességében és egymást rontva határozza meg, hogy lesz-e, és ha lesz, milyen fiatalon lesz mondjuk szívinfarktusunk, akkor miért mondom, hogy a vérzsíroknak és főleg a koleszterinnek kulcsszerepe van az egész problémában. A válasz viszonylag egyszerű, bár első hallásra meglepő. Koleszterin nélkül nincs érelmeszesedés. Ugyanis egyértelműen kell, hogy az érfalba koleszterin rakódjon be, ez a betegség első igazán látványos mozzanata. Márpedig akinek nagyon-nagyon alacsony a vérében a koleszterinérték, annak egyszerűen nincs mi berakódjon az ereibe. Vegyünk egy példát az állatvilágból. Itt van mondjuk a nyúl. A nyúl koleszterinszintje nagyon-nagyon alacsony. Emiatt a nyúl nem kap infarktust. Egyszerűen nem lesz érelmeszesedése. Persze, ha a nyúlba mondjuk egy ronda gumicsövön át heteken keresztül zsírt - pontosítok - koleszterint tömünk, akkor... láss csodát, az erei bizony elmeszesednek, mint mondjuk a mi - emberi - ereink.

Ráadásul a mintegy féltucatnyi klasszikus érbetegséget okozó betegség (vagy tudományos nevén érrendszeri rizikótényező) közül ezideig egyedül a nagyon erélyes koleszterincsökkentésről sikerült igazolni, hogy megállítja, megállíthatja az érbetegséget. Ez pedig „nem semmi". Persze az eredmény különösen akkor ilyen jó, ha a többi rizikótényezőt, tehát a cigaretta, a testsúly, a vérnyomás, a cukor problémáját is tartósan és megnyugtatóan rendezzük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!