Sopron-ÉR-t

2010.01.09. 20:43

Van-e új a nap alatt? (2.)

„Szerintem nincs semmi bajom. De tényleg nincs semmi bajom?”

Egyáltalán mikor forduljon valaki egy ilyen balga kérdéssel az orvoshoz? Minél hamarabb. Egyébként huszonéves korban már ideje lenne összerakni a várható problémák alapmozaikját. A legfontosabb talán, hogy milyen egészségügyi bajok sújtják (sújtották) szüleinket, nagyszüleinket, a nagynéniket, nagybácsikat? Rossz hír? Lehet, de ilyen problémákkal számolhatunk leginkább életünk folyamán mi is.
Ma még nem tudunk (elérhető árú és jól használható) genetikai térképet csináltatni magunkról. Kár? Ugyanakkor, teljesen ingyen (nem elhanyagolható) elkészíthetjük saját családi genetikai térképünket (utánajárással, utánakérdezéssel). Ebből és néhány (rendelői és „egy szem" labor) vizsgálattal már tisztul a kép. Hol is várhatók gyenge pontjaink? Mikor, mivel és mit tegyünk, vagy mikor, mivel és mit NE tegyünk? Mit ellenőrizhetünk magunk, és mit, hogyan ellenőriztessünk doktorunkkal?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!