Sopron-ÉR-t

2009.11.01. 20:00

Olyan érbetegség, ahol…

Bizony, ma már szakmai körökben sem mosolygunk azon a mondaton, hogy „a cukorbetegség olyan érbetegség, ahol mellesleg még a cukor is magas”.

Meglepő, de sajnos igaz. Egy „átlagos" cukorbeteg életkilátása pont olyan rossz, mint annak, aki nem cukorbeteg, de túlélt egy szívinfarktust. A cukorbetegség maga az érbetegség! Külön elgondolkodtató, hogy míg az infarktus szó hallatán - joggal - egy életveszélyes helyzet, amolyan „tegyünk gyorsan valamit" villan fel szemünk előtt (és általában teszünk is valamit), addig, ha azt mondom, cukorbetegség...

Hát, igen. Pedig a cukorbetegek többsége korán, sokszor nagyon korán szívinfarktusban, szélütésben vagy éppen szívelégtelenségben hal meg. Sőt, mivel a cukorbetegség 95%-ban nagyon lassan, fokozatosan, teljesen észrevétlenül alakul ki, könnyen lehet, hogy előbb kapunk infarktust, minthogy észrevettük volna, hogy már cukorbetegek vagyunk. Bizony, hogy időben felfedezzük a „cukrot", ahhoz keresni kell!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!