Sopron-ÉR-t

2009.11.22. 10:05

H1-N1

2009.október 25. www.sopronert2005.hu

Tisztelt Doktor Úr!!

Mi a véleménye az "oltassak, ne oltassak" kérdésről? Orvosok között is, környezetemben is nagy vitát vált ki ez a kérdés! Vajon azok hogy dönthetnek, akik nincsenek tisztában az előnyökkel és a hátrányokkal, s a két tábor között őrlődnek, függetlenül attól, hogy a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Vajon ez a kérdés ennyire bonyolult?
Tisztelettel:
U.M.

Tisztelt U. Úr!
Ez egy rendkívül személyes válasz a kérdésére. Személyes vélemény, de teljesen szakmai alapokon. Borzalom, ami a védőoltás kapcsán folyik. Míg a németek örülnek és pénzt, fáradtságot nem kímélve, az egész német lakósságot (a cél: MINDENKIT) szeretnék védőoltással ellátni, addig - sok betegségtől eltérően - itt a védőoltás alkalmazásával nagy-nagy valószínűséggel emberek százait (esetleg ezreit) menthetnénk meg a következő hónapokban, mi történik? Népbutítás! Ellenpropaganda olyan dilettáns szakemberek és természetszerűen dilettáns „celebek részéről", akik minden felelősség nélkül teszik, amit tesznek (és nemegyszer még pénzt is kapnak a hülyeségért)! Ha valaki bármely, a patikában kapható szer mellékelt betegtájékoztatóját végigolvassa, ott kivétel nélkül minden lehetséges mellékhatás, szövődmény szerepel, és ez így helyes. Persze, ha valaki azt gondolja, hogy ez nála mind bekövetkezik, akkor sosem fog bevenni semmit. Így van ez a jelenlegi ominózus védőoltással is. Azért arra kíváncsi vagyok, amikor majd tucatjával halnak meg az influenza szövődményében fiatalok, idősek és gyerekek (mert ez sajnos, így lesz), akkor hol lesznek az oltást ma oly hevesen ellenzők, bírálók.
Összefoglalom. Szerintem oltassa be magát! Az influenza, ill. annak szövődményének rizikója sokkalta nagyobb, mint az oltás lehetséges mellékhatása, szövődménye. Persze, ne kívánjon senki garanciát, hogy nála tutira nem lesz se mellékhatás, se szövődmény! Nincs garancia. De ha nem oltat, akkor majd ne is mondogassa, hogy „jaj, én hülye, miért is nem oltattam be magam", amikor - éppen az oltás elmaradása miatt - a halál kapujához ér!
Tisztelettel:
Tschürtz Nándor

Tisztelt Doktor Úr!

Válaszát megkaptam, s nagy örömömre szolgált, hogy véleményével megerősítette az enyémet. Okfejtése meggyőző, s a levele rövidségéhez mérten kimerítő volt. Én is a rizikócsoporthoz tartozom, s vagyunk így az Ön honlapját olvasók közül is jó páran! Ezért is próbáltam nyilvánosan véleményt kérni a kérdezz-felelek oldalon, mert a várható pozitív válasza sok embernek segítséget nyújthat az oltassak - ne oltassak kérdésben!

Tisztelettel: U. M.
Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!