Sopron-ÉR-t

2009.05.13. 00:02

Mindennapi kenyerünket...

„Kenyerünket” és nem kakaóscsigánkat,...

„Kenyerünket" és nem kakaóscsigánkat, pékzserbónkat, túróstáskánkat, stb. Az egészséges étrend fő összetevője ugyan a szénhidrát, de nem mindegy, milyen és mennyi. Ésszerűen szénhidrátokkal kellene fedeznünk energiaszükségletünk 60%-át! Ez lenne egészséges.
Mik is a szénhidrátok? A cukrok és a keményítő.
A cukor általában gyorsan szívódik fel és édes. A vércukrot is gyorsan emeli. Szőlőcukrot /glukóz/, malátacukrot /maltóz/, répacukrot /szaharóz/, tejcukrot /laktóz/, gyümölcscukrot /fruktóz/ mindennap fogyasztunk. Ezek tehát mind cukrok.
Keményítő a gabonák (búza, rozs, árpa), kukorica, rizs, burgonya, szója, borsó, lencse, bab - Sopronban ne feledjük -, a gesztenye fő alkotója. Ezek amolyan hosszú „gubancos" cukrok. „Kigubancolódva" lassan cukorrá bomlanak. Lassan! Természetes formáik - pl.„teljes kiőrlésű" kenyér - rosttartalma külön lassítja a cukorrá válást. Tovább laktatnak, és lassabban emelik a vércukrot is. Bizony előnyösebbek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!