CO-veszély

2022.08.21. 21:00

Sopronban figyelmeztetett a szén-monoxid-érzékelő

A gázszolgáltató szakembere lezárta a hibásan működő gázkészüléket.

kisalfold.hu

Figyelmeztető jelzést adott egy szén-monoxid-érzékelő csütörtökön délután Sopronban a Frankenburg utca egyik lakásában, ahol egy kombi gázkazán üzemelt.  A város hivatásos tűzoltói, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban.  A szolgáltató lezárta a kazánt, s előírta annak felülvizsgálatát. A jól működő érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki - közölte a megyei katasztrófavédelem.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

A nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott mindenképp tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.      

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!