Történelem

2022.04.02. 13:00

Bronzszobor a miniszternek - Hamarosan emlékszoba is készülhet a falu első díszpolgárának emlékére Sokorópátkán

Szabó István helyi gazdálkodó volt, majd Teleki Pál kormányának kisgazdaügyi minisztere lett. A község méltón emlékezik meg a falu szülöttéről, akinek újonnan készített bronzszobra a hivatal épülete mellett kapott helyet.

Ollári Gergely

Az egykori gazdaügyi miniszter Szabó István szobra mellett Horváthné Fekete Edit intézményvezető és Bassák Attila polgármester. Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszár Gábor

Szabó István Sokorópátka szülötte, helyi gazdálkodó volt. Munkájában aztán egyre feljebb és feljebb jutott. A település első díszpolgára Teleki Pál kormányának kisgazdaügyi minisztere lett. Kiváló szónoki képességekkel rendelkezett, és sokat tett azért, hogy a községben meghonosodjon a korszerű gazdálkodás. Kibérelte, majd felosztotta az emberek között a pátkapusztai birtokot, bevezette a négyéves vetésforgót, ezzel irányítva az okszerű gazdálkodást, és több országutat is építtetett. A vidék érdekeit tartotta szem előtt, és a vidéki emberekért dolgozott.

 

– Kezdetben emléktáblát szerettünk volna készíttetni. A településünkön él Horváth Miklós és Horváth Miklósné, akik sokat tudtak Szabó Istvánról. Ők ajánlották fel az első forintokat és karolták fel a kezdeményezést. Aztán többen csatlakoztak hozzájuk, és végül több mint kétmillió forint jött össze. A felajánlók között sokan nem itt élnek, mégis fontosnak tartották, hogy a nemes célért adományozzanak – mondta el lapunknak Bassák Attila polgármester. Felajánlások sora érkezett, a Baráti Kő Kft. térkövet adott, míg a Vill-Korr Hungária kft. díszvilágítással járult hozzá a feladatokhoz. Gábor Emese bronzszobra végül az önkormányzati hivatal mellett kapott helyet. Horváthné Fekete Edit, a Sokorópátkai Óvoda, Mini Bölcsőde, Általános Művelődési Központ vezetője szerint nagy öröm és megtiszteltetés a jövő nemzedék számára, ha elődei kivételes utat járnak be. Még nagyobb öröm annak a közösségnek, akik szeretnék jobban megismerni és elismerni Szabó István példaértékű tevékenységét.

 

A szobor mellett nemrég Szabó István oklevelei is az önkormányzathoz kerültek. Eger városában van egy kis borozó, a Kacsa. A falain látták meg először az okiratokat, amiket annak idején díszként rögzítettek a falakra. Nemrég az önkormányzat megkeresésére sikerült elkérniük a borozó tulajdonosától az okleveleket, amelyekkel további terveik vannak. – Szeretnénk a szobor mellett egy emlékszobát kialakítani Szabó István emlékére. Gyűjtjük azokat az emlékeket, relikviákat, amelyek aztán az emlékhelyiségbe kerülhetnek. Így még inkább meg tudjuk ismertetni majd első díszpolgárunk nevét és munkásságát a helyiekkel, és azokkal is, akik még nem hallottak róla – tette hozzá az elöljáró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!