Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Rábaközi büszkeségpontok

Rábaközi büszkeségpontokEnesei vállalkozót bíztak meg a sírok rendbetételével, napokon belül elkészül a három síremlék.
A Rábaköz több települése pályázott sikeresen ,,büszkeségpontok" kialakítására vagy felújítására. Ezek az '56-os forradalom hőseinek és áldozatainak állítanak emléket.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából az 1956-os Emlékbizottság pályázatokat írt ki a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító, úgynevezett „büszkeségpontok" létrehozására.

A támogatás már álló emlékművek felújítására, újak emelésére, emléktáblákra, utcatáblák készítésére, emlékszobák, kiállítások létrehozására fordítható.

Önkormányzatok, civil szervezetek, alapítványok, egyházak, gazdasági társaságok, közművelődési és közintézmények, és államigazgatási szervek jogosultak erre pályázni. A vissza nem térítendő, előfinanszírozott támogatás 300 ezer és ötmillió forint közé eshet. Az emlékbizottság a beküldött 1633 pályázat közül 865-öt bírált el kedvezően, köztük öt rábaközit.

A támogatás már álló emlékművek felújítására, újak emelésére fordítható.

Osli a megítélt kétmillió forintot a tíz éve létrehozott ’56-os emlékmű környezetének bővítésére, megújítására fordítja. Bágyogszováton egy teljesen új „büszkeségpontot" hoznak létre 3.729.333 forintból, akárcsak Mihályiban, ahol 3 millió forint jut erre. Bősárkány a forradalmárok emlékhelyének felújítására 160.410 forint támogatást kap. Csorna önkormányzata az 1956-ban elhunyt három, „csornai kötődésű polgár" síremlékét renoválja, melyet újra is szentelnek – 1.521.450 forintból. Hideg László csornai kiskatona szolgálat közben vesztette életét Budapesten 1956. november 4-én.

Németh Károly és Kovács István az október 26-i mosonmagyaróvári sortűz áldozatai lettek. A síremlékek felújítása már folyik, a fejfák napokon belül a helyükre kerülnek. Mindhárman a csornai Szent Antal-temetőben egymás melletti sírokban nyugszanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a fenntartó változik, maga az intézmény marad

Csak a fenntartó változik, maga az intézmény marad
Születésnapot ünnepeltek a Csornai Fogyatékosok Napközi Otthonában. Tíz éve, a kis-csornai óvodában… Tovább olvasom