Rábaköz PRINT

2017.09.12. 09:00

Tizenkilenc faluban még nincs csatorna

A Rábaköz tizenkilenc településén nincs még csatorna. Vadosfa esete azért is érdekes, mert a falun keresztül vezet a szennyvízrendszer, csak éppen nincsenek rákötve.

Kustor Réka


Múlt héten írtunk arról, hogy végre csatornahálózat épül Bősárkányban és Dörben, valamint Csornán korszerűsítik a szennyvíztelepet. 


A Kisalföld úgy számol, a Rábaközben továbbra is sok a közműhiány: tizenkilenc faluban nincs kiépített szennyvízhálózat. Acsalag, Barbacs, Bogyoszló, Cakóháza, Cirák, Dénesfa, Fehértó, Gyóró, Jobaháza, Maglóca, Magyarkeresztúr, Markotabödöge, Pásztori, Potyond, Rábapordány, Rábcakapi, Szilsárkány, Tárnokréti és Vadosfa azok a községek, ahol naponta megfordul a szippantós autó. 

A Rábaköz tizenkilenc településén fordul meg nap mint nap a szippantós autó. Horváth Tibor (balra) és Csányi Gyula, a Pannon-Víz zrt. munkatársai.

Varga Imre, Bogyoszló polgármestere elmondta, több alkalommal is pályáztak csatornahálózat kiépítésére, ám mind ez idáig sikertelenül. Legutóbb néhány éve Jobaházával és Potyonddal karöltve adtak be a támogatási kérelmet: „Előzetes pályázaton vettünk már részt, de sajnos nem nyertünk. Akkoriban nagyjából 300 millió forintos költséggel számoltunk" – kezdte Varga Imre, hozzátéve, hogy azóta persze változtak a költségek. „E három településnek már a tervdokumentációja is elkészült. A József Attila utca vízelevezetését is amiatt kellett megoldanunk, mert rendszeresen gondot okozott a csapadék." A polgármester végül hozzátette, hogy a fejlesztést pályázati forrásból remélik, így várják a következő lehetőséget.


Vadosfán van is, meg nincs is csatornarendszer. A községen megy keresztül, csak éppen az ingatlanok nincsenek rákötve a hálózatra. A polgármester, Tövissi József elmondása szerint már kezdeményezték a csatlakozást.

 „A környező településeken mindenhol kiépített rendszer van, mi vagyunk a kakukktojás. A falun át vezet a szennyvízhálózat, de nem vagyunk rákötve. Megtettük az első lépéseket. A települések elfogadták a csatlakozási kérelmünket a beledi központtal működő agglomerációba. Most a kormányhivatal visszajelzésére várunk. Ha ez is megvan, utána tudunk pályázni. Kissé nehezíti a helyzetet, hogy nyomott vezeték van lefektetve, ami átemelő szivattyú építését teszi szükségessé. Az előrelépéshez manapság elengedhetetlen a szennyvízhálózat megléte. A helyiek támogatják az elképzelést, reméljük, meg tudjuk valósítani."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!