Rábaköz PRINT

2016.06.09. 13:27

VITNYÉD - Ilyenek vagyunk: ahol pünkösdkor mosolyog a cucorka

Vidd és nyéd! - mondta Mátyás király annak a szegény fiúnak, akit feloldozott a hallopás miatt. Innen eredeztethető Vitnyéd neve. Ilyenek vagyunk... sorozatunkból megismerhetjük a pünkösdi cucorka jelentését, sőt, a nevetési tilalom okát is.

Kustor Réka

„Ilyenek vagyunk..." közösségi kampányunkban ma a vitnyédiek mutatkoznak be. Plakátjuk a község legforgalmasabb pontján díszeleg majd.


Egykor halászfalu volt Vitnyéd, ahol Mátyás király is tiszteletét tette. Halételekkel látták vendégül a királyt, egy szegény fiú viszont belekotnyeleskedett a kondérba és ellopta az abban fortyogó halat. A helyiek üldözőbe vették, de az igazságos király „Vidd és nyéd!" – felkiáltással megálljt parancsolt nekik. Innen nyerte el a Berek-erdőn innen és a Megye-árkon túl fekvő település a végleges nevét.


Vitnyéden négy artézi kút oltja a helyiek és az átutazók szomját. Ezek közül a templom mögötti kút a legrégebbi, több mint 100 éves.


Fekete Bálint helyi illetőségű néprajzkutató megosztotta velünk a Krisztus-fa történetét is: „Vitnyéden állomásozott Napóleon serege. A katonák erőszakoskodtak a helyi asszonyokkal, amit a férfiak nem néztek jó szemmel és az egyik katonatisztet lelőtték. A tisztet társai a fiatal tölgyfa tövébe temették el, melyre francia lobogót tűztek. Évekkel később parkosították a környezetét, feszület és egy emléktábla is került rá. Krisztus-fának vagy vörös képnek is nevezik."

„Virágszirommal borítjuk a pünkösdi cucorkát" – azaz a pünkösdi királynét. „Pünkösdhétfőn a lányok népviseletbe öltöznek és jókívánságokat »osztogatnak«: az öregeknek csutora borocskát, az öregasszonyoknak porhanyós pogácsát, a gyerekeknek porban heverést, a szép lányoknak hosszú háromágú hajat, a legényeknek pedig vőlegénybokrétát. Vitnyéden a népszokás nevetési tilalommal is párosul.


Próba a kiskirálynőre nézve, aki hét-nyolc éves kislány általában. A háziasszony fellebbenti a kiskirálynő fején lévő fátylat és megcsiklandozza az arcát. A kiskirálynőnek nem szabad elnevetnie magát, kimutatni a foga fehérjét. Ha ezt mégis megteszi, rossz lesz a termés" – osztotta meg a helyiek történetét Fekete Bálint.


Szalai Csaba polgármester büszke arra, hogy egy 760 éves település elöljárója lehet. „Minden civil szervezetünkkel szoros kapcsolatot ápolunk. Óvodánktól nyugdíjasklubunkig minden vitnyédi ember büszke múltunkra, értékeinkre."


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!