Rábaköz PRINT

2016.01.13. 12:36

Ilyenek vagyunk - Érzem a fűszagot, látom Acsalagot

Acsalag a Hanság peremén terül el, hanyi rétek, füzesek, vizes élőhelyek közelében. ,,Ilyenek vagyunk..." plakátjukon hangsúlyozzák is páratlan szépségű és élővilágú környezetüket.

Cs. Kovács Attila

„Érzem a fűszagot, látom Acsalagot!", szól a mondás, utalva a község földrajzi elhelyezkedésére. „Jó helyen vagyunk" – teszi hozzá Szilágyi Andrásné polgármester.


– „Áldás az érkezőre!" E tábla fogadja az Acsalagra látogatókat a Hanság déli részén, a hanyi lápvilág egy magasabb pontján, ahol őseink 1696-ban letelepedtek – mutatta be községét Szilágyi Andrásné. – Falunk közepén kiemelkedik a barokk stílusú római katolikus templom, mely 1795-ben épült és Szent Lőrinc tiszteletére szentelték fel. Településünk 1956-os emlékműve azt ábrázolja, hogy a falubeliek, vállalva a veszélyt is, segítették a megtorlás elől menekülőket élelemmel, szállással, útmutatással. Acsalag ezáltal beírta magát Magyarország huszadik századi történelmébe. Községünk közelében van a Fertő–Hanság Nemzeti Park védett tájvédelmi területe, a Nyirkai-Hany. 2001-ben vizes élőhelyet alakítottak ki, visszaállították a régi mocsaras hanyi lápvidéket.

 


Visszatértek a vízimadarak, vadludak, vetési ludak, tőkés récék. Jellemző a réti- és a fekete sas. A növényvilágban újra megtalálhatók a sások, gyékényesek, nádas, bokorfüzes területek, valamint újra virágzik a tavirózsa és a fehér tündérfátyol. A falu legnagyobb rétjén, a Cigányhanyban mindig nyüzsgés és  gyermekzsivaj hallatszik.


Szilágyi Andrásné büszkén említette meg, hogy a környéken náluk fészkel a legtöbb gólyacsalád. Szintén büszkeséggel  beszélt a helyi cserkészekről is, akik aktívan részt vesznek a falu életében. Minden évben állítanak például májusfát. A helyiek egyébként őrzik hagyományaikat, szokásaikat. Élenjárnak ebben a civil szervezetek, a kórus, a nyugdíjasklub, a Szent Lőrinc Egyesület és a néptánccsoport, mely egy népi étel, a csiripiszli nevét vette fel.  


– A régi kisbúcsú napján, amit szentségimádás napjának is nevezünk, július tizenötödikén minden évben falunapot rendezünk. Szorgos asszonyaink frissen sütött lángossal kínálják ilyenkor a vendégeket – folytatta a polgármester. – Őseinkre emlékezünk, amikor bemutatjuk a gazdálkodás munkafolyamait. Hol a hanyi szénagyűjtést, boglyázást, kaszálást, hol pedig az aratást, kaszakalapálást. Szintén történelmünket idézi falunk közepén legújabb emlékművünk, a Szent Korona. A falunkhoz kötődő vállalkozó, Gasztonyi László ajándéka, melyet tavaly augusztus huszadikán adott át közösségünknek. „Békesség a távozóra", e szavakkal búcsúzunk a faluból elutazóktól, abban bízva, hogy mihamarabb visszatérnek hozzánk. Bízom benne, hogy a Kisalföld Ilyenek vagyunk... plakátja is Acsalag jó hírét  viszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!