Rábaköz PRINT

2015.04.21. 13:40

Több a szúnyog, mint Budapesten

Bizakodásra ad okot Mérgesen a község lélekszámának alakulása. Lassan megtelnek az üres házak és nyáron kisbabák születésére is számítanak.

Cs. Kovács Attila


Szűkös a községi kassza Mérgesen. Balázs Vince polgármester ezért azt mondja: az eddigieknél is jobban kell a helyiekre támaszkodniuk. Az alig százlelkes falu elöljárósága példát is mutat. A képviselő-testület tagjai társadalmi munkában tisztították meg a településre vezető közút környezetét.

– Költségvetésünk idén tizenkétmillió forintos. Ez ahhoz képest beszédes szám, hogy nyolc éve még húszmillió felett rendelkeztünk és az sem volt sok – fogalmazott Balázs Vince. – Gazdasági helyzetről így nem nagyon lehet beszélni. Amink van, azt beosztjuk, amire még szükség lesz, azt a helyiek segítségével teremtjük elő. Másfél millió forintot kaptunk tavaly mint hitel nélkül gazdálkodó önkormányzat, abból idén az útjainkat tetetjük rendbe. Aztán a fejlesztések ezzel véget érnek. A tavaly nyári rossz tapasztalok alapján úgy döntöttünk, hogy saját kézbe vesszük a szúnyogirtást. Keressük még a megoldást. Lépnünk kell, ha nem akarjuk, hogy megegyenek bennünket a vérszívók. A falut víz veszi körül, ezért itt egy kicsivel előbb kelnek ki és talán többen is vannak a szúnyogok, mint Budapesten, ahol döntenek a központi gyérítésről.

Gősi Károly Mérges egyik legidősebb lakója. Noha a kortársak hiányoznak, jól érzi magát a fiatalok között is.

Gősi Károly Mérges egyik legidősebb lakója. Noha a kortársak hiányoznak, jól érzi magát a fiatalok között is.
Balázs Vince még hozzátette: a térfigyelő kamerarendszert bővítik hamarosan. A községbe vezető közúton már szereltek fel egy eszközt, rövidesen a temetőt és a Rába-töltés lehajtóját is figyelik. Így Mérgesre észrevétlenül senki nem mehet be. Pihenőparkot is terveznek a töltés mellé, az öreg körtefa alá. Azoknak akarnak kedvezni a helyiek, akik kerékpárral, a Rába vonalát követve érkeznek a településre.

A polgármester még megjegyezte: biztatóan alakul falujuk lélekszáma. Költöztek fiatal családok Mérgesre és nyáron két születés is várható. „Régi elképzelésünk, hogy az üres házak élettel teljenek meg. Úgy néz ki, most jól alakulnak a dolgok. Ahol ugyanis van gyerekzsivaj, van élet, ott a községnek is van jövője" – fogalmazott Balázs Vince.

Balázs Vince és a képviselő-testület tagjai társadalmi munkában takarították a közút környékét.

Balázs Vince és a képviselő-testület tagjai társadalmi munkában takarították a közút környékét.
Az idősebb korosztályt képviseli Mérgesen Gősi Károly, a maga 77 esztendejével. Karcsi bácsi azt mondja, kortársai már nem élnek a faluban. Hiányoznak is neki a társak, de azért megérti magát a fiatalokkal is.

– Szeretek köztük lenni, megkapom tőlük a tiszteletet. Na, persze, én is megadom nekik – fejtette ki véleményét a Kisalföldnek. – És, hogy mi a helyzet a faluban? Örülünk a tavasznak, alig várom, hogy kaszálhassam a ház elejét. Igaz, a kertet már nem bírom el, azt odaadtam egy fiatalembernek, vesződjön vele ő. Az ilyen kicsi helységben egyébként nem sok minden történik. Épp a minap a polgármesterek fizetéséről beszélgettünk a barátokkal. Megalázó, hogy milyen keveset kapnak, pedig a felelősségük nagy. Intézkednek, döntenek, egy-egy papíron az ő aláírásuk szerepel. Biztatni kellene őket inkább, hogy megmaradjanak. Mert, ha ezeknek a most még lelkes embereknek is elveszik a kedvét, ki lesz, aki foglalkozik a közügyekkel? Olyanok jelentkeznek majd, akik tényleg csak pénz miatt vállalnák a feladatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!