Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Hozd magad (öntő) formába!

Győriek népszerűsítik az öntőszakmát a Szakma Sztáron

Idén először a Lukács-iskola és a Nemak közös képzése is képviseltette magát a neves Szakma Sztár Fesztiválon, ahol sokakkal ismertették meg a hamvaiból felélesztett járműipari fémalkatrész-gyártó szakmát.

Gyakorlatigényes szakmák legjobb tanulói versenyeztek a héten a fővárosi Hungexpón, a Szakma Sztár Fesztiválon. A rendezvényen zajlottak a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntői, de remek lehetőség volt arra is, hogy az egyes szakmák bemutatkozzanak a nagyközönségnek. Országosan 65 szakma közel 7.500 tanulója nevezett a versenyekre, közülük mintegy 250-en jutottak be a budapesti döntőbe. Aki az elődöntőn jól szerepelt, az nemcsak a szakképesítő vizsga alól mentesülhetett, hanem kimagasló eredményével – a budapesti döntőt követően – akár meghívást is kaphat a „szakmák Európa-bajnoksága", a nemzetközi Euro­Skills versenyre is.
 
Vállalati háttér van mögötte

Idén először a Nemak és a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma és Gépészeti Szakközépiskolája és Kollégiuma győri képzése, a járműipari fémalkatrész-gyártó szakma is bemutatkozott a szakképzés legnagyobb hazai seregszemléjén. Ezt a képzést hosszú szünet után a győri alumínium­öntöde élesztette fel hat évvel ezelőtt – addig nem volt középfokú szakmai bizonyítványt adó szakirányú képzés hazánkban öntödei területen, pedig a térség erős járműipara részéről igény volt rá. Az elmúlt években az ország több iskolája követte a Lukács példáját, és indított hasonló képzést – közülük két városban, Sátor­aljaújhelyen és Békéscsabán jelenleg is folyamatban van. „Az a tapasztalat, hogy ott lett sikeres ennek a szakmának az oktatása, ahol erős vállalati támogatás áll mögötte. Erre annál is inkább szükség van, mert a súlyos munkaerőhiány miatt – amikor küzdeni kell a szakképzett munkaerőért – a cégek rákényszerülnek, hogy szerepet vállaljanak a szakmák népszerűsítésében, a diákok toborzásában és az utánpótlás kinevelésében is" – mondja Szilasi Péter Tamás, a Nemak társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője.

A szakember szerint a hasonló rendezvényeken akkor a legeredményesebb egy iskola vagy cég jelenléte, ha nemcsak passzív résztvevő, hanem interaktív módon mutatja be az adott szakmát és a benne rejlő lehetőségeket. Így az érdeklődők akár ki is próbálhatnak egy-egy munkafolyamatot, bepillantva a gyakorlati képzésbe.
 

Van benne perspektíva

A Szakma Sztár Fesztivált évente 9–10 ezer általános iskolás diák látogatja meg, akik fontos benyomásokat szerezhetnek itt, információkat kapva a pályaválasztásukhoz. Például a járműipari fémalkatrész-gyártó képzésről, amellyel kapcsolatban sok tévhit él a fejekben. Ezek eloszlatására remek lehetőségnek tartja a fesztivált a Nemak, amely évek óta dolgozik az öntőszakma népszerűsítésén.

„Szeretnénk megmutatni, hogy a járműipari fémalkatrész-gyártó nem egy elszigetelt szakma, benne van a fejlődés, az életpálya lehetősége. A szakvizsga után lehetőség van az érettségi megszerzésére, amelyet követően technikusi fokozat is szerezhető a szakmában, de a felsőoktatás felé is utat nyit, különös tekintettel az anyagmérnöki képzésre a Miskolci Egyetemen. Ennek a szakmának komoly vállalati háttere van, amely biztosítja, hogy az itt végzettek biztos munkahellyel számolhatnak, egy jól hasznosítható végzettséggel a kezükben. Van tehát karrierút, van perspektíva ebben a szakmában" – mondja az osztályvezető.
 
Diákok „adják el"  a szakmát

A Szakma Sztár résztvevői között az öntészet idén egyelőre még csak bemutatószakmaként volt jelen, a szakmai tanulmányi versenyekben nem vett részt, jövőre azonban már teljes jogú résztvevőként állítja fel a standját. Most egy 64 négyzetméteres standdal mutatkoztak be, amely igazán interaktívra sikerült: a Lukács-iskola, a Nemak és a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar kollégái, valamint a közös duális közép- és felsőfokú diákok együtt népszerűsítették az öntészetet: a látogatók látványos anyagtudományi kísérleti bemutatókat láthattak, kipróbálhatták a kézi formázást – ennek során speciális homokból készítik el az öntőformát az alumíniumtárgyhoz –, és elkészíthették saját szakma sztáros plakettjüket. Viaszinjektálóval pedig speciális, egyedi viaszgombokat készíthettek és vihettek haza emlékbe.

A jövő évi éles versenyrendezésre felkészülve – bemutatva ezt a fokozatot is – a standon a Nemaknál tanuló lukácsos duális középfokú diákok egy versenyszintű feladatot is megoldottak a látogatók szeme láttára, akik megismerhették, milyen precizitás és szaktudás kell egy speciális alumínium-­öntvény elkészítéséhez.

„A legfontosabb a kortárs kommunikáció: ezek a lelkes, motivált diákok szinte »eladják« a szakmájukat, szívvel-lélekkel benne vannak. Azt üzenik a gyerekek számára: bármelyik szakmában lehetsz mester, lehetsz példakép. Mindez segít a kétkezi szakmákkal kapcsolatos sztereotípiák ledöntésében, amire nagy szükség van, hiszen soha nem kellett annyira a megbecsülés ezen a téren, mint manapság" – tette hozzá Virágh Dóra, a vállalat duális képzéssel foglalkozó osztályának kollégája.       
 
  (x)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GYÓGYÍTÓ TERMÉSZET kiadvány A KISALFÖLD újságárus példányaiban!

Tovább olvasom