Hirdetés

2023.12.20. 07:55

Tíz év után tér vissza Verdi időtlen klasszikusa

A 2024-es nyári szezonban Giuseppe Verdi remekművét, az Aidát tűzik műsorra a szentmargitbányai kőfejtő színpadán. Verdi időtlennek számító klasszikusát legutoljára 2014-ben láthatta itt a nagyközönség.

Az előadásra 2023. december 24-ig 20% kedvezménnyel vásárolhatóak meg a belépőjegyek, az „XMASAIDA24” kód megadásával. A kedvezmény a vasárnapi előadásokra, az 1–8. kategóriás jegyekre vehető igénybe.

A jövő évi produkciónak Thaddeus Strassberger lesz a rendezője, míg a jelmezeket Giuseppe Palella tervezi majd – mindketten a 2021-es Turandot előadásán dolgoztak már a kőfejtőben. A premiert 2024. július 10-re tűzték ki. „Nagy várakozással tekintünk erre az új Aida-produkcióra, melyet pontosan tíz év elteltével viszünk itt, Szentmargitbányán újra színre. Verdi 1870-ben, e remekműve komponálásakor már 24 operát szerzett, és betöltötte 56. életévét. Az Egyiptom és Etiópia között zajló háborút leíró librettó elolvasása után azonban újra fellángolt benne az alkotási vágy. Az Aida látványos szertartások és pompás bevonulások kulisszájában játszódó személyes tragédiák sorozata: egyfelől trombitákkal és timpanonokkal színezett, diadalmas jelenetek, másrészt a szerelmesek belső, a vonósokkal és fafúvósokkal érzékeltetett vívódásai. Meggyőződésem, hogy jövőre ismét elvarázsoljuk a látogatókat ezzel a háborús körülmények között zajló szerelmi történettel” – fejtette ki Daniel Serafin, a szentmargitbányai kőfejtő operajátékainak intendánsa.

Verdi operája minden más operánál harmonikusabban illeszkedik a kőfejtő zord, sziklás tájába. A fotón Giuseppe Palella, Daniel Serafin és Thaddeus Strassberger. 
Fotó: Andreas Tischler / ViennaPress

A mexikói származású Iván López-Reynoso áll majd a karmesteri pultnál, aki jövő nyáron először vezényli a szentmargitbányai opera-előadás nemzetközi élvonalbeli operaénekesekből álló csapatát. Aida, az etióp királylány szerepében három kitűnő szopránt hallhatunk majd, Leah Crocettót, Ekaterina Sannikovát, valamint Leah Gordont. Radamesz hadvezér szerepét három fiatal tenor, Hovhannes Ayvazyan, Jorge Puerte és Mikheil Sheshaberidze veszi át. Aida riválisát, Amneriszt, Raehann Bryce-Davis, Kseniia Nikolaieva és Sofija Petrovi keltik életre. A magyar zenészekből álló Piedra Fesztiválzenekar lesz a következő évben is az opera-előadások rezidens zenekara. A Philharmonia Chor Wien együttesét a korábbi években már sokszor bizonyító Walter Zeh vezényli. 
Az opera cselekménye az ókori Egyiptomban, a fáraók korában játszódik, és a rabszolgaként fogva tartott etióp királylány, Aida, valamint az egyiptomi hadvezér, Radamesz titkos szerelméről szól. Aida lírai áriáival, Radamesz álmodozó románcával és a győzelmi jelenettel Verdi az operairodalom felejthetetlen, fülbemászó dallamait alkotta meg.

Bővebb információ: www.operimsteinbruch.at

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában