PR-cikk

2022.11.24. 09:55

Hamupipőkénél is jobban válogat az új gép

Miután az idei évben is sikerült tartani a tavalyi árbevételi szintet, a hulladékfeldolgozással és -hasznosítással foglalkozó Alcufer Kft. két jelentős fejlesztéssel kezdi a 2023-as évet. A problémás vegyes hulladék így nagyobb mértékben újrahasznosíthatóvá válik.

kisalfold.hu

Reagálva az energetikai kihívásokra, hamarosan megkezdődik a vállalat hét telephelyén 20-40 kW kapacitású napelemrendszerek telepítése, amely az iroda- és szociális épületek ellátása mellett a

villamos kéziszerszámokkal végzett bontások energiaszükségletét fedezi. Sajnos az ennél nagyobb kapacitású rendszerek telepítése a jelenlegi jogszabályi környezet miatt nehezen megvalósítható, tudtuk meg Csiszár Tamástól, a Presztízs-díjas Alcufer szakmai és környezetvédelmi igazgatójától. (Viszonyításul: az Alcufer korszerű hulladékszelektáló berendezésének áramigénye közel 2 millió kWh/év, ami ezer háztartás fogyasztásának felel meg…)

A napelemeknél is jobban várt fejlesztés az Alcufer fehérvárcsurgói telephelyére, az úgynevezett shredder üzembe tervezett beruházás, egy modern hulladékszeparáló berendezés telepítése. Az akár 100 köbméter/óra kevert anyagösszetételű darabos, aprószemcsés hulladék szétválogatására alkalmas gép az eddiginél nagyobb hatékonysággal képes megbirkózni a problémás vegyes hulladékkal, bővítve a válogatási módszerek körét.

 

- A hulladék ledarálása során keletkező apró, 25 mm-nél kisebb darabok szétválogatása igazi kihívás, amire a kézi „Hamupipőke-munka” nem megoldás. Az a darálék, amelyből a kézi, mágneses vasleválasztás és az azt követő úgynevezett örvényáramú szeparátor már több mint 90 százalékos hatékonysággal kiválasztotta a fémeket, még mindig tartalmaz hasznosítható másodnyersanyagokat. Ennek egy részét – kevert műanyag és gumi frakciót - cementgyári hőhasznosításra továbbítottuk, a másik része hulladéklerakóba került és kárba veszett.

Az új berendezés azonban képes kiválasztani hasznosítható fémeket és egyéb anyagokat, még a problémás vegyes összetételű és szemcseméretű darálékból is. Ez 100 ezer tonna feldolgozott vegyes hulladék esetében 2000 tonna plusz kinyert fémet jelenthet, amely aztán beolvasztással újra felhasználhatóvá válik – világít rá a beruházás jelentőségére Csiszár Tamás. A jövő évben megvalósuló, közel 600 millió forintos fejlesztés környezetvédelmi és gazdasági szempontból is előnyös: segítségével egyrészt csökken a lerakóra kerülő hulladék mennyisége másrészt a kinyert fémmennyiség értékesíthetővé válik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában