Ország-világ

2015.07.21. 14:47

Tirolban türelmesek a vendégmunkásokkal

"A fizetés sokkal jobb Ausztriában, mint a hazai, de a munkával kapcsolatos rossz tapasztalat ugyanannyi, mint itthon."

Rimányi Zita

„A fizetés sokkal jobb Ausztriában, mint a hazai, de a munkával kapcsolatos rossz tapasztalat ugyanannyi, mint itthon. A munkahelyi légkör az osztrákoknál se mindig felhőtlen" – mondta el a férfi, aki villanyszerelőként dolgozik Tirolban.

A hó mindig is gyakran elzárta egymástól a Tirolban élőket, ezért sok nyelvjárás alakult ki náluk. Ebből következően türelmesek azokkal, akik akcentussal beszélik a németet. Elfogadóbbak, toleránsabbak e téren, hiszen olykor egymást is nehezen értik. Kétszer-háromszor is újra elmondják, mit akarnak, ha nem érti azt a vendégmunkás. Olvasónk tapasztalatai szerint barátságosabbak is a tiroliak, mint az Ausztria keletibb részeiben élő osztrákok. Viszont ingázóként Tirolba többet kell utaznia és szintén hosszabb a hazaút. Távol dolgozik otthonától, szeretteitől, párjától. Hiányzik neki a család, a barátok és albérletet kell fizetnie, arról nem is beszélve, hogy a lakásfelújítást is nehezebb megoldania a Győrhöz közeli faluban, ahol lakik, mert keveset van itthon.

Villanyszerelőként dolgozó olvasónk tapasztalatai szerint a jó szakembereket ezen a területen az osztrákok megbecsülik. Fotóillusztráció

Villanyszerelőként dolgozó olvasónk tapasztalatai szerint a jó szakembereket ezen a területen az osztrákok megbecsülik. Fotóillusztráció

– A jó szakembereket az osztrákok megbecsülik, nekem ez a tapasztalatom. A munkakörülmények megfelelőek, a biztonságot néha túlzásba is viszik. A túlórákat lecsúsztathatom vagy kifizetik. Persze az utóbbinak örülök jobban. Az ingázóknak inkább a pénzre van szükségük, ha már úgyis csak hetente, kéthetente tudnak hazajárni. Anyagilag szeretnénk jobban járni – mondta el a férfi és arról is beszélt, hogy Tirolban szép a természeti környezet, a települések is bájosak, mégse szeretne oda kiköltözni, a gyökerei Magyarországon tartják.

Adós maradt a bérrel az étterem

Villanyszerelőként dolgozó olvasónk párja korábban szintén Ausztriában vállalt állást. Egy étteremben heti hatvan órát dolgoztatták, de csak huszonötöt fizettek ki neki. Ezért rögtön abbahagyta a munkát, de aztán csak részben kapta meg a pénzét, mert az ágazati kollektív szerződés szerint még maradnia kellett volna egy darabig, annak ellenére is, hogy jogszerűtlenül jártak el vele. Ausztriában ágazati kollektív szerződések szabályozzák a munkavállalással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket is, minden ingázónak érdemes már a munkába állásakor a rá vonatkozót megismerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában