Ország-világ

2015.09.28. 17:07

Elfogadták a szegedi egyetem kancellárjának lemondását

Három napja egy szexista Facebook-bejegyzés miatt került a sajtótámadások kereszttüzébe, hétfőn pedig felajánlotta lemondását Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Kilenc hónapos egyetemi pályafutása alatt nem a facebookos volt az egyetlen botrány körülötte.

A szegedi kancellár benyújtott lemondásával kapcsolatban az EMMI-hez fordult az atlatszo.hu, hogy megtudja a miniszter álláspontját. A minisztérium Sajtó- és Kommunikációs Főosztályától az alábbi üzenetet kapta:


„Kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma a következő választ adja: A miniszter tudomásul vette Devecz Miklós lemondását.“

Korábban írtuk:


Felajánlotta lemondását Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Az intézmény első számú működtetője, a rektort követő második legbefolyásosabb személy azután állt fel székéből, hogy péntek este futótűzként terjedt el a magyar sajtóban: szexista, migránsokkal kapcsolatos vicc került fel a Facebook-oldalára. Mint kiderült, akkor már 10 napja szerepelt a megosztás saját lapján. A fotón, amelyet látszólag ő osztott tovább, 14 meztelen nő napozik a tengeren egy nagy csónakban. A lengyel felirat pedig annyi hozzá: végre normális bevándorlók.


Az üggyel kapcsolatosan múlt péntek este a Szegedi Tudományegyetem közleményt adott ki. Abban az szerepelt: a kancellár megdöbbent a számára nyilvánvalóan nem ismert, véleménye szerint valamilyen formában hamisított bejegyzés miatt, és közölte, hogy személyiségi jogainak megsértése miatt ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tesz. 


Devecz Miklós hétfőn már nem volt megtalálható a Facebookon, profilját teljes egészében eltávolították.Az egyetem hétfőn a következő közleményt adta ki:

A Szegedi Tudományegyetem 2015. szeptember 28-i szenátusi ülésén Devecz Miklós, az SZTE kancellárja ismételten megdöbbenését fejezte ki azzal a személyét érintő lejárató kampánnyal kapcsolatban, amelynek alapja egy, a véleménye szerint valamilyen formában hamisított bejegyzés a közösségi médiában. Bejelentette, azért, hogy az intézményt megkímélje a személyét érintő támadások következményeitől, felajánlotta lemondását a felette munkáltatói jogokat gyakorló emberi erőforrások miniszterének. Az üggyel kapcsolatban a fenntartó döntéséig az Egyetem további információt nem kíván közölni.

Fotó: Schmidt Andrea

Devecz Miklós 2014. december 30. óta töltötte be a Szegedi Tudományegyetem kancellári posztját. A végzettsége szerint mérnökember hosszú évekig vezérigazgató volt különböző cégeknél. Pályafutása megkoronázásának tartotta új „cégét", a 7000 főt foglalkoztató és 27 ezer diákot oktató Szegedi Tudományegyetemet, amelynek vezetését rábízták.


Már belépője sem volt szerencsés: az Átlátszó oktatás blog a beiktatása előtt megírta, hogy önéletrajzában feltüntetett doktorija valójában közgazdasági felnőttképzési oklevél. A PhD-fokozatot Devecz később ki is törölte életrajzából


Egyik első intézkedéseként, még januárban bejelentette: egyeztetett a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, aminek eredményeként ismét leszállhat a mentőhelikopter a szegedi klinikáknál. Akkor már 3 éve a városszéli repülőtérre érkeztek a legsúlyosabb betegek, és hiába volt készen az SBO heliportja, engedély híján azt nem lehetett használni. Utóbb kiderült: csupán tájékozódott az ügyben, és szó sem volt arról, hogy a légi mentés ügye megoldódott volna. Erre egészen júliusig kellett várni.


Négy hónappal munkába állása után, áprilisban egy kijelentésével borzolta a kedélyeket: Devecz azt mondta, a hallgatónak az a dolga, hogy hallgasson. Ezt azzal kapcsolatosan tartotta fontosnak megemlíteni, hogy elfogadták az egyetem szervezeti és működési szabályzatát. Mint fogalmazott: ez a diákokat nem érinti. Később pedig azzal vívta ki a sajtó nemtetszését, hogy női hallgatókat zsűrizett az egyetemi szépségversenyen..


- Az egyetemek lényege európai kultúránkban, majd ezer éve az: AUTONÓMIA! A Fidesz azonban nem viseli el ezt semmilyen formában sem. Ezért a miniszterelnök által kinevezett "kancellárokra" bízta az egyetemek irányítását. Olyanokra, akiknek gyakran semmi közük a tudományhoz, egyetemhez, városhoz, de ahogy ez a példa is mutatja: még az elvárható intelligenciához sem! Mi Szegeden tudtuk, hogy ebből baj lesz, mert a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Egyetem rektora egyszer azt mondta nekünk: "Az igazi tudós mindent képes elviselni azért, akár az éhezést is, hogy senki ne mondhassa meg neki, hogy mit kutasson!" Ez a teljesítményt hozó szabadság Szeged igazi ereje, aki nem érti meg az elbukik! Hajrá Magyarország! - írta friss Facebook-bejegyzésében [namelink name="Botka László"], Szeged polgármestere.


Korábban írtuk:


Információink szerint szenátusi ülést tartanak ezekben a percekben a Szegedi Tudományegyetemen. Ezen felajánlotta lemondását [namelink name="Devecz Miklós"], a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. A felsőoktatási intézmény első számú gazdasági vezetője három napja egy botrányos Facebook-bejegyzés miatt került a sajtó kereszttüzébe: migránsokkal kapcsolatos szexista vicc került ki megosztásként oldalára. Profilját azóta eltávolították.


További részletek hamarosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában