Biztonság

2024.03.28. 19:16

Franciaországban minden templom elé rendőri erőket vezényelnek a húsvéti ünnepekre

Gérald Darmanin francia belügyminiszter arra kérte csütörtökön a prefektusokat, hogy vezényeljenek biztonsági erőket minden katolikus és protestáns templom elé a hétvégi húsvéti ünnepek idejére.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

 A terrorfenyegetettség nagyon magas szintje és a nemzetközi feszültségek - a gázai háború és a moszkvai merénylet - megköveteli a rendkívüli óvatosság fenntartását a húsvéti ünnepek idején - idézte az AFP francia hírügynökség a prefektusnak küldött belső miniszteri feljegyzést.     

Mint általában a vallási ünnepek alkalmával, a miniszter arra kérte a közigazgatási vezetőket, hogy "mozgósítsák a rendfenntartó erőket" annak érdekében, hogy "biztonsági tanácsokkal" lássák el a helyi vallási hatóságokat.

 Fontos hangsúlyozni a belépők vizuális ellenőrzését a gyanús személyek kiszűrésére, illetve külön figyelmet kell fordítani a gyülekezési vagy vallási helyek közelében parkoló járművekre 

- írta Gérald Darmanin.     

A miniszter egy kézzel írott feljegyzéssel kiegészítette az utasítást azzal, hogy szervezzék meg a rendfenntartó erők "fizikai jelenlétét" minden templom előtt, különösen a pénteki és a hétvégi istentiszteletek idején.    

 A miniszter ezt az utasítást a prefektusoknak személyesen elküldött SMS üzenetben is megerősítette. 

Az év eleje óta két merénylettervet hiúsítottak meg Franciaországban.

 Az egyik egy katolikus vallási épület elleni "erőszakos akció" terve volt "egyértelműen dzsihadista ideológiával" - közölte a nemzeti terrorizmusellenes ügyészség. Az ügy gyanúsítottja, egy 62 éves férfi ellen március 8-án vádat emeltek és előzetes letartóztatásba helyezték. 

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy "a legmagasabb szintre emeli" Franciaországban a biztonsági készültséget az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet követően, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára. 

A legmagasabb biztonsági készültséget általában akkor vezeti be határozott időre a kormány, amikor közvetlen a merényletveszély, vagy már megtörtént a támadás. 

A rendkívüli terrorkészültség a kulcsfontosságú infrastruktúrák, közintézmények és nagyobb rendezvények fokozott védelmét, valamint a lakosság figyelmeztetését, tájékoztatását foglalja magában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában