Együttműködés

2024.02.27. 10:10

Szijjártó Péter: a visegrádi négyek hitet tettek az együttműködés folytatása mellett (videó)

Jó hír Magyarországnak, a nemzeti érdekekkel egybeesik, hogy a visegrádi államok vezetői hitet tettek az együttműködés folytatása mellett - emelte ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Prágában. A Visegrádi Négyeknek (V4) történelmi érdemei vannak, s az aktuális európai folyamatok miatt nagy szükség is lesz a szoros közép-európai együttműködésre egy sor veszélyes brüsszeli döntés megakadályozása érdekében – írta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán.

MW

Forrás: Facebook /Szijjártó Péter

Fotó: MARTON_KIRALY

A tárcavezető arról számolt be a cseh–lengyel–magyar–szlovák csúcstalálkozót követően, hogy rendkívül jelentős érdemeket szerzett abban a visegrádi együttműködés, hogy Közép-Európa "erős, szuverén és versenyképes" tudott maradni.

És pont ezen érdemek miatt sokan ellenérdekeltek is voltak a visegrádi együttműködés folytatásában. Ma valószínűleg sokan várták azt, sokan fogadtak arra, hogy a visegrádi együttműködés többé nem fog létezni 

– vélekedett.

Akik így tettek, azoknak csalódniuk kellett, a miniszterelnökök hitet tettek a visegrádi együttműködés mellett. Ez Magyarország nemzeti érdekeivel abszolút egybeesik, hiszen így a jövőben is együtt tudunk működni azon kérdésekben, amelyek erősítik Magyarországot, erősítik a szuverenitásunkat, erősítik a gazdasági versenyképességünket

– szögezte le.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a négy állam így együtt tud működni annak érdekében, hogy "illegális migránsok százezrei ne járkáljanak ide-oda" a területükön.

Együtt tudunk működni annak érdekében is, hogy megőrizzük a szuverenitásunkat az energiamixünk összeállításában, megőrizzük szuverenitásunkat és versenyképességünket azáltal, hogy mi határozzuk meg, hogy milyen adómértékeket állapítunk meg az országban

 – mutatott rá.

És természetesen mi határozzuk azt meg a jövőben, hogy a gazdáinkat milyen módon védjük meg a silány minőségű gabona beáramlásától Európán kívülről

– tette hozzá.

Jó hír Magyarországnak, a magyar nemzeti érdekekkel egybeesik az, ami ma történt Prágában

– összegzett a miniszter.

Korábban írtuk: 

Végre, hosszú, túl hosszú idő után újra összeülnek a visegrádi miniszterelnökök, ezúttal Prágában – írta Szijjártó Péter a a közösségi oldalán.  

"A V4-nek történelmi érdemei vannak, s ha elnézem az aktuális európai folyamatokat, 

nagy szükség is lesz a szoros közép-európai együttműködésre egy sor veszélyes brüsszeli döntés megakadályozása érdekében" 

– fogalmazott. 

Hozzátette, hogy

 csak együtt akadályozhatjuk meg az illegális migránsok kötelező szétosztását, a gazdáinkat tönkretevő silány ukrán gabona beáramlását, a versenyképességünket tönkretenni képes adóemeléseket kikényszeríteni akaró adóharmonizációt és a nukleáris energia ideológiai alapú diszkriminálását. 

"Persze, másként ítéljük meg az ukrajnai háborúra adott európai válaszstratégiát és a béke kérdését, de mi ezzel együtt készen állunk az együttműködés folytatására azokon a területeken, amelyeken nemzeti érdekeink egybeesnek" – írta Szijjártó Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában