Felsőoktatási felvételi 2024

2024.02.12. 16:06

Nem csak játszik a gyerekekkel, sokkal összetettebb az óvodapedagógus munkája (videó)

Mivel foglalkozik az, aki óvodapedagógusként szerzett diplomát? Mekkora a várható bruttó átlagbére? És mi a különbség két óvodapedagógus-képzés között? Íme a válaszok!

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Felsőoktatási cikk- és videósorozatában egy óvodapedagógus-hallgatót is megkérdezett az Origo a 2024-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon arról, mire számíthat a gyakorlatban, aki erre a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a óvodapedagógusi képzés egyike volt a legnépszerűbbeknek. Az összes jelentkező ezen a szakon 2023-ban 4 667 fő volt.

A hallgató nyilatkozatának kétperces összefoglalóját itt tudja megtekinteni:

A 15 legnépszerűbb alapszak (zárójelben a jelentkezők száma):

1. gazdálkodási és menedzsment (14 375 jelentkező)
2. kereskedelem és marketing (9 802 jelentkező)
3. pszichológia (7 174 jelentkező)
4. ápolás és betegellátás (7 153 jelentkező)
5. mérnökinformatikus (6 666 jelentkező)
6. jogász (5 641 jelentkező)
7. pénzügy és számvitel (5 441 jelentkező)
8. kommunikáció- és médiatudomány (5 387 jelentkező)
9. nemzetközi gazdálkodás (5 146 jelentkező)
10. programtervező informatikus (4 918 jelentkező)
11. gépészmérnök (4 907 jelentkező)
12. óvodapedagógus (4 667 jelentkező)
13. gazdaságinformatikus (4 620 jelentkező)
14. gyógypedagógus (4 502 jelentkező)
15. turizmus-vendéglátás (4 287 jelentkező)

A Origo felsőoktatási sorozatának a portál Tudomány rovata ad helyet. Az eddig megjelent cikkeket és videókat itt tudja megtekinteni az állatorvostudományi, a turisztikai, a gazdaságinformatikai, a gépészmérnöki, a programtervező informatikusi, a nemzetközi gazdálkodási, a kommunikáció és médiatudományi, a pszichológus- és az óvodapedagógus-képzésről.

Felsőoktatási felvételi 2024

A felvételizőknek február 15-ig kell dönteniük arról, hogy melyik felsőoktatási intézményben, milyen szakon szeretnének továbbtanulni. A decemberben megjelent online felvételi tájékoztató január végéig frissülhet, így a képzési kínálat több szakkal egészülhet ki. A jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az E-felvételi rendszerébe kell feltölteni, a jelentkezési határidőt követően a hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására vagy a jelentkezés visszavonására július 10-ig lesz lehetőség. Minden felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ugyanis ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést. Az eljárás során összesen hat szakot lehet megjelölni, ebből hármat ingyenesen. Ugyanazon szak állami és önköltséges formájának megjelölése egy jelentkezésnek számít. A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák majd nyilvánosságra. A feltöltendő dokumentumokról, valamint a határidőkről ide kattintva lehet bővebben tájékozódni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában