Kormányinfó

2024.02.01. 10:23

Gulyás Gergely: Brüsszelben változás kell! (videó)

Alapvető nézőpontbéli különbség van az Európai Unió tagállamainak többsége és Magyarország között. Magyarország nincs egyedül az álláspontjával, de a leghatározottabban mondja ki, hogy a háború nem jelent megoldást – mutatott rá csütörtöki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a pedagógusbér-emelés kapcsán elmondta: hétfőn minden tanár magasabb fizetést vihet haza.

MW

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Szerdán ülésezett a kormány, ma délelőtt pedig kormányinfón számol be a legfontosabb döntésekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A miniszter a Magyar Nemzet tudósítása szerint azzal kezdte a beszámolót, hogy ismertette azt az európai helyzetelemzést, amely alapján a kormány dolgozik. 

Alapvető nézőpontbéli különbség van az Európai Unió tagállamainak többsége és Magyarország között. Magyarország nincs egyedül az álláspontjával, de a leghatározottabban mondja ki, hogy a háború nem jelent megoldást

– jelentette ki Gulyás Gergely.

A kormányinfót itt tudja megtekinteni:

Mint mondta, ezért beszéltek mindig a béketárgyalás fontosságáról. Az unióban azok vannak többségében akik a háború pártján állnak. Hozzátette: ez önmagában nem jelentené azt, hogy a felek számtalan kérdésben ne alakíthatnának ki közös álláspontot, ezért is fogadták el az oroszok elleni egyes szankciókat, amelyek a legfontosabb magyar érdekeket nem sértették. 

Most azt látják, hogy nem a nézetkülönbségek megoldására törekednek a nagy tagállamok, hanem 

a Magyarországgal szembeni zsarolás durva eszközeit próbálják alkalmazni. Hozzátette: ezért is mondják azt, hogy Brüsszelben változás kell, a választások erre lehetőséget biztosítanak. 

A miniszter szerint szerencsés az, hogy amikor háború és béke kérdésében, a tagállami szuverenitás kérdésében kell dönteni, akkor európai parlamenti választások lesznek.

„A miniszterelnök az uniós csúcson folyamatos egyeztetést folytat. Továbbra is igyekszünk a nemzeti érdekek figyelembevételével megegyezésre jutni. Ez nem biztos, hogy be fog következni. Az uniós csúcs után a miniszterelnök teljeskörű tájékoztatást ad” – fogalmazott.

Minden tanár magasabb fizetést kap hétfőn

A Belügyminisztérium sikeresen végigvitte az adminisztrációt, 140 ezer tanár vehette át az okiratokat két hét alatt, amelyek tartalmazzák a béremelést mindenki számára – közölte Gulyás Gergely. 

A megemelt illetményeket már hétfőn meg fogják kapni a tanárok. 

Mint mondta, a kormány szándéka világos: a 32,2 százalékos béremelés során mindenkinek nőni fog a fizetése. A legutóbbi ciklusban 46 százalékkal nőtt a tanárok fizetése.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-jén
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A magyar állam a rendszerváltás óta először képes anyagilag is igazán honorálni a tanárokat, a közoktatás színvonalán az ország sikere múlik. A magyar adófizetők pénzéből finanszírozzák a béremelést, az EU-tól ígéret van az utófinanszírozásra, ha ez megtörténne, 12 százalékát fizetnék a béremelésnek.

 Sokan vannak, akik mindent megtesznek azért, hogy az EU ne biztosítsa a béremeléshez szükséges pénzeket – jelezte a miniszter. 

Újra lesz SMA-szűrés

A kormány tárgyalt az SMA-szűrésről, és megállapította, hogy volt egy 14 hónapos program, amelynek keretében 2022. november elsejétől 2023 december elsejéig bevezették az újszülöttek esetén az SMA-szűrést, ez  a program ugyan véget ért, de a költségvetés az ehhez szükséges forrásokat továbbra is biztosítani fogja – jelentette be a miniszter. 

Mindenki jól jár az új bérletekkel

A kormány elfogadta az építési és közlekedési miniszter beszámolóját a fővárossal történt megállapodásról. A kormány a kedvezmények egységes és kedvezőbb kialakítására felhatalmazást adott az építési és közlekedési miniszternek, aki néhány napon belül ismerteti majd a részleteket.

Gulyás Gergely előzetesen elmondta: 2024 március elsejétől a Pest vármegyére vonatkozó havi bérletet, illetve a havi országbérletet elfogadják majd a BKK járatain is. A Budapest-bérlet érvényes marad a főváros egész területén, a MÁV, Volán, és a HÉV járatain is felhasználhatják.

„A megállapodással nyernek a vidékről ingázók, az agglomerációból ingázók, a kisdiákok is, hiszen nekik teljesen ingyenessé válik a közlekedés. Nyertes az a 350 ezer budapesti felnőtt is, aki a városban és azon kívül is utazhat”

– mondta. 

Nincsenek luxuskörülmények a magyar börtönökben, de az emberi méltóságot biztosítják

A kormány a tegnapi ülésén meghallgatta a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter beszámolóját is az antifasiszta bűnözői csoport tagjával kapcsolatban. Mint mondta, Magyarország lejáratása zajlik a háttérben.

Az állati ösztönökkel bűncselekményeket elkövető bűnözőknek is biztosítani kell az emberi méltóságot, az adott személy esetében ezek megfeleltek a magyarországi és az uniós előírásoknak is. A fogvatartottak napi háromszori étkezést kapnak. Az hazugság, hogy a cellában patkányok lettek volna

– jelentette ki.

Mint mondta, olyan célja nincs a fogvatartó intézménynek, hogy a fogvatartottak luxusban éljenek, de általánosságban tisztaság van.

Példátlan, ami a Lánchíd felújításánál történt

Karácsony Gergely még a sapkáját is az A-Hídtól kapja – jegyezte meg  Gulyás Gergely a főpolgármester közösségi oldalán megosztott fotója kapcsán feltett kérdésre, amelyen egy A-Híd feliratos munkavédelmi sisakot tart a kezében a politikus.

A „hídpénzbotrány” kapcsán feltett kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy példátlan a főváros Lánchíddal kapcsolatos mostani magyarázkodása az elmúlt évtizedek fővárosi beruházásaiban. A miniszter szerint a fővállalkozótól a fővárossal így-úgy, de vélhetően valamilyen összeköttetésben álló emberek kaptak pénzeket megfelelő ellenszolgáltatás nélkül. A legfontosabb, hogy feltárják az ügyet, ha kell, a nyomozóhatóságok segítségével. 

Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: nagyon nehéz elhinni, hogy a budapesti városháza tudta és beleegyezése nélkül a Lánchíd-botrány megvalósulhatott volna. A miniszter szerinte ezek után fontos megjegyezni, hogy az átláthatóságot hirdető civil szervezeteket nem szabad komolyan venni, hiszen a Transparency International modellértékűnek minősítette ezt a közbeszerzést.

„Úgy tűnik, hogy a lopást tartják modellértékűnek. Soros György átláthatóságot hirdető embereinek a legbrutálisabb korrupció is megfelel, ha azt a baloldal követi el” – mondta.

A Gyurcsány–Donáth-tengely

Gulyás Gergely Gyurcsányék új luxusvillájával kapcsolatban elmondta: őt nem érdekli, hogy hova költöznek, ami szerinte szégyen, az az, hogy eddig abban az Apró-villában lakott a Gyurcsány-házaspár, amelyet zsidóktól koboztak el a második világháború időszakában. Gyurcsány pedig miniszterelnökként is úgy gondolta, hogy egy ilyen villában lakhat. Mint mondta, annak fényében, hogy a rendszerváltást követő privatizáció időszakában Gyurcsány Ferenc korábbi pártállami kapcsolatainak köszönhetően milliárdos lett, nem meglepő, hogy ennek megfelelő luxusban él.

A Gyucsány–Donáth-látszatvitát nem szabad valósnak tekinteni a miniszter szerint. A baloldal egységesen indult, amit a pedagógusszervezetek is támogattak, ők azok, akik az elmúlt hetekben is mindent megtettek annak érdekében, hogy az elmúlt hetekben már Magyarországnak megítélt pénzekhez ne juthasson hozzá az ország, és minél később valósulhasson meg a pedagógusbér-emelés. 

Gulyás Gergely szerint erre a magatartásra demokratikus keretek között kell választ adni a június 9-i európai paralmenti választáson. A miniszter úgy fogalmazott, az ország sokat nyer azzal, ha magyar érdekeket képviselő EP-képviselőket küldünk ki Brüsszelbe. Véleménye szerint sem a DK, sem a Momentum képviselői nem tartoznak ezek közé.

Budapest a béke szigete

Nehéz megakadályozni, hogy Nyugat-Európából szélsőségesek érkezzenek Magyarországra – közölte a február 11-én megtartott kitörés napi túra kapcsán. Mint mondta, Budapest ma a béke szigete Európában, a kormány pedig  mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így is maradjon. 

Miután a fővárost a mostaninál nagyon sok jelölt tudná jobban irányítani, ezért nagyon sok potenciális jelölt van a Fidesz részéről a főpolgármesteri posztra

– mondta a miniszter egy ezt pedzegető kérdésre. Hozzátette:

márciusig jelölni fognak.

Szentkirályi Alexandra újságírói kérdésre elmondta, nem érkezett hozzá felkérés a Fidesz részéről. Ő is olvasott a találgatásokról, de kormányszóvivőként dolgozik, a jelöltállítási folyamat pedig nem zárult le a Fidesz részéről.

Svédország NATO-csatlakozása: a bizalom helyreállítására van szükség

Gulyás Gergely a napelempályázatokról azt mondta, hogy ezt egyelőre az állam finanszírozza. 26,7 milliárd forintnyi pénzről döntöttek. A kifizetések nem ragadtak be, 5500 elszámolás van jelenleg folyamatban – ismertette. A miniszter újságírói kérdésre kifejtette: elég szigorú már a gyermekvédelmi szabályozás, európai viszonylatban jól áll Magyarország, de nem zárható ki, hogy még tökéletesebb legyen a törvény. 

A tárcavezető kérdésre elmondta, mindig is jó volt az Orbán Viktor és a Giorgia Meloni közötti kapcsolat. „Szemenszedett hazugságok jelentek meg az olasz sajtóban, és fordított helyzetben Orbán Viktor is tájékoztatást kért volna” – fogalmazott. 

Gulyás Gergely a svéd NATO-csatlakozás ügyében leszögezte, hogy „nem zsaroltunk és nem szabtunk feltételeket”, azt mondták, hogy most is szövetségesek az EU-ban, és egy olyan szövetségbe is belépne Svédország, ami arról szól, hogy kölcsönösen, ha kell, katonai erővel is megvédik egymást, ez bizalmi kérdés, ezért van szükség a bizalom helyreállítására.

A tüntetők által félbeszakítot sóskúti lakossági fórum és akkumulátorgyár kapcsán Gulyás Gergely elmondta: elfogadhatatlannak és helytelennek tartja azt, ami a közmeghallgatáson történt. A tárcavezető megjegyezte, nehéz úgy párbeszédet kezdeményezni, ha a közmeghallgatást szétverik. A beruházásról mindent elolvasott, és véleménye szerint nem merül fel olyan kockázat, amely miatt a beruházástól tartani kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában