Külügyminiszteri tanácskozás

2023.09.27. 16:39

Szijjártó Péter: tartózkodni kell a migrációt ösztönző nyilatkozatoktól, be kell tartani a nemzetközi jogot (videó)

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A tárcavezető a közép-európai országok (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) úgynevezett C5 formátumának külügyminiszteri tanácskozását követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az Európai Unió napjainkban rendkívül súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe.

Kiemelte, hogy földrajzi elhelyezkedése miatt Közép-Európa különösen érintett, keletről a háború, míg délről a migráció okoz súlyos nehézségeket.

Nagyon bonyolult egyidejűleg kezelni két ilyen kihívást, főképp ha valaki semmifajta támogatást nem kap az EU-tól, mi több, még a neki járó forrásokat sem kapja meg

 – szögezte le.
Majd rámutatott, hogy Magyarország déli határán az utóbbi időben megerősödött a migrációs nyomás. 

Totálisan új helyzet állt elő azáltal, hogy az embercsempészek és/vagy a bevándorlók már fegyvereket használnak, magyar határőrökre lőnek automata fegyverekkel, ez a realitás, ez a helyzet a déli határon

 – fogalmazott.

Szijjártó Péter sérelmezte, hogy 

mindeközben egyes nyugat-európai politikusok ismét a menedékkérők elosztásának szükségességéről beszélnek, mert az ilyen nyilatkozatok ösztönzőleg hatnak a migrációra, növelik a nyomást az EU külső határain, illetve megerősítik az embercsempészek üzleti modelljét.

Ezért azt javasolta a migráció nyugat-európai támogatóinak, hogy látogassanak el hazánk déli határára, hogy saját szemükkel lássák a határőrök elleni támadásokat, s azt, hogy milyen "elviselhetetlenné" vált az emberek élete a térségben, különösen a szerbiai oldalon.

Ha eljönnének, talán tartózkodnának a további káros nyilatkozatoktól

 – mondta.

A miniszter figyelmeztetett, hogy a migrációs válság megoldása egyedül akkor lehetséges, ha világosan fogalmaznak azzal kapcsolatban, hogy be kell tartani a nemzetközi jog előírásait.

Márpedig – mint emlékeztetett – a nemzetközi jog értelmében a menekülésre kényszerülőknek az első biztonságos országban van joguk tartózkodni, és nem kelhetnek át tucatnyi állam határán, amíg el nem érik az általuk választott célállamot.

Aláhúzta: 

ennek megfelelően a magyar határra eljutó személyek nem tekinthetők menekültnek, mivel számos biztonságos országon keresztül utaztak odáig.

A határok megsértése bűncselekmény, s ennek megfelelően is kell kezelni

– szögezte le.

Ezért reméljük, hogy a jövőben mindenki, köztük a brüsszeli, a berlini kollégák és mások is tiszteletben fogják tartani a nemzetközi jogot, és mindenki tartózkodni fog azon nyilatkozatoktól, amelyek fokozzák a nyomást a déli határon, mert aztán ezzel nekünk, közép-európaiaknak kell megküzdenünk

– közölte.

A tárcavezető a kínai kollégájával tárgyalt

Szijjártó Péter a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben arról számolt be, hogy 

Bécsben a közép-európai miniszterek találkozója előtt telefonon tárgyalt kínai kollégájával és barátjával, Wang Yi külügyminiszterrel, akinek megköszönte "mindazt az erőfeszítést, amit Kína tesz a béke megteremtéséért Ukrajnában". 

Mint írta, egyetértettek abban, hogy "a béke feltételei napról napra romlani fognak, így a béketeremtésre vonatkozó erőfeszítéseket meg kell sokszorozni, és kínai kollégám a nagyrabecsüléséről biztosította a béke iránt elkötelezett magyar politikát." 

Egyetértettünk abban, hogy az Európai Unió és Kína együttműködését nem leépíteni kell, hanem fokozni. Az együttműködés leépítése hátrányos lenne Európa számára

– írta Szijjártó Péter. 

Magyarország a kínai elektromos autóipari  beruházások első számú európai célpontjává vált, erre büszkék vagyunk, hiszen ezeket a beruházásokat mind-mind rendkívül éles európai versenyekben érjük el. Ezek a beruházások elősegítik azt, hogy a magyar gazdaság továbbra is növekedési pályán maradjon. Áttekintettük a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal felújítási projektet is, és kölcsönös elkötelezettségünkről biztosítottuk egymást a beruházás sikeres végigvitele tekintetében

– olvasható a tárcavezető bejegyzésében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában