Illegális bevándorlás

2023.09.27. 11:06

Nem szűnik a migránslövöldözés a szerb–magyar határ mentén (videó)

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a szabadkai emberek a közösségi oldalon számoltak be, hogy kedd éjszaka, szerda hajnalra ismét ropogtak a fegyverek a város több pontján, de a magyar határ közvetlen közelében fekvő Makkhetes Helyi Közösség területén, illetve a határkerítés felé vezető másik út, a Szerb Sor környékéről is lövöldözést jelentettek.

MW

A szerb belügyminisztérium felvételén szerb rendőrök őrizetbe vett illegális bevándorlókat kísérnek a magyar határ közelében, Szabadkánál 2023. szeptember 12-én

Forrás: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium

Fotó: -

A helyi lakosok félnek, arra keresik a választ, hogy ki engedte meg az illegális bevándorlóknak, hogy állig felfegyverkezve, puskákkal és pisztolyokkal vonuljanak át Szerbián, majd induljanak Magyarország és az Európai Unió felé.

Eközben a helyzet egy jól jövedelmező üzletágat is kialakított az országban, sőt az egész Balkánon virágzik a migránsbiznisz. A szerb–magyar határ közelébe tömegesen szállítják az illegális bevándorlókat az embercsempészek – írja a Magyar Nemzet.

A cikk szerint a szerbiai hatóságok ugyan egyre többször tartanak migránsbegyűjtő akciókat, de a helyiek elmondása szerint mindez csak csepp a tengerben. A határ menti területeken sok a fegyveres migráns, ezért a járőröknek különösen óvatosnak kell lenniük.

Az újvidéki csendőrkülönítmény tagjai minden délután járőröznek. Először a szabadkai belvárost és a forgalmas utcákat keresik fel, majd a falvakba mennek, ahol nem ritkák a bevándorlók közötti összecsapások.

Járőrözéseink során kiemelt figyelmet fordítunk a migránsokat szállító taxikra, a helyi utcákra is figyelünk, és ha nagyobb csoport migránst látunk, akkor átvizsgáljuk és ellenőrizzük őket. Amennyiben biztonsági szempontból úgy ítéljük meg, akkor a rendőrkapitányságra visszük őket, ha nem, akkor a táborba küldjük

– mondta az újvidéki csendőrség egyik tagja.

A hatósági akciókat a Magyar Nemzetnek is megerősítették a helyiek. 

A taxik tele vannak migránsokkal. Szabadon viszik őket az erdő felé. Olyat is láttam már, hogy egymás után 8-9 jármű ment a magyar határ irányába. A kocsik tele voltak bevándorlókkal

− mondta egy névtelenül nyilatkozó szabadkai nő, aki azt is hozzátette, hogy általános a kiábrándultság a helyi lakosok körében, és lassan már megszokják, hogy fegyverropogásra kelnek és fekszenek.

Az illegális bevándorlók szinte teljesen megszállták a határ szerbiai oldalán fekvő városokat, bandákba verődve, fényes nappal sétálnak a települések központjában.

A helybeliek veszélyben érzik magukat, féltik az életüket, különösen azután, hogy nemrég a városközponthoz közeli bevásárlóközpontnál is egymásra lőttek a migránsok, és csak a szerencsének köszönhető, hogy az incidensnek nem volt helyi sérültje vagy áldozata. 

A cikk arról is beszámol, hogy a migránsok több száz, de akár több ezer eurót is hajlandók fizetni az embercsempészeknek – a Magyar Nemzethez jutó felvételeken az látszik, ahogy pénzt vesznek fel az egyik szabadkai bankautomatából.

Szerbia tíz városában jelenleg 18 befogadóállomás működik, ezekben mintegy 3200 embert helyeztek el, míg további 2500 illegális bevándorlónak lenne még férőhely, ám sokan inkább az erdőben, elhagyott házakban húzzák meg magukat – arra, hogy hány ilyen migráns van országban, nincs pontos adat, azt viszont tudni lehet, hogy 

a bevándorlási válság kezdetétől a mai napig a becslések szerint mintegy másfél millió migráns haladt át Szerbián

– olvasható a Magyar Nemzet cikkében, amelyet ITT tud teljes terjedelmében elolvasni. 

Amint arról korábban írtunk, a magyar határt védőket is támadják a migránsok

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV  Napi aktuális című műsorban elismerését fejezte ki a komoly veszélynek kitett járőrözőknek.

Késelés a szerb–bolgár határ mentén

A szerb sajtó beszámolói szerint a határ mellett lévő Dimitrovgrad környékén történt véres incidens: egy vitát követően hússzor tüdőn és gyomron szúrtak egy illegális bevándorlót. A késes támadás egy autópálya mellett történt – írja a Blic szerbiai napilap hírére hivatkozva a Magyar Nemzet.

Azt egyelőre hivatalosan nem tudni, hogy a külföldi állampolgár melyik országból származik, hány éves és milyen státussal rendelkezik Szerbiában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában