Szembesítés

2023.08.06. 12:06

Hét pontban szedik ízekre Karácsony Gergely védekezését

Karácsony Gergely eddig lényegében csak valószerűtlen magyarázatokkal rukkolt elő a kampányfinanszírozási botránya kapcsán, így mára gyakorlatilag összeomlott a főpolgármester arról szóló teóriája, hogy gyűjtőládákban kalapoztak össze félmilliárd forintnyi summát a 99 Mozgalomnak. A Magyar Nemzet sorba szedte Karácsony védekezésének főbb állításait, és szembeállítottuk a tényekkel és más nyilatkozatokkal.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Magyar Nemzet emlékeztet rá, hogy hetek óta a hazai közélet egyik legérdekesebb témáját adja Karácsony Gergely főpolgármester: 

jó ideje már a baloldalon is azt találgatják, honnan származik az a több mint félmilliárd forint, amely a Karácsony előválasztási kampányát segítő 99 Mozgalomhoz érkezett 2021 és 2022 ősze között, nagyobbrészt euróban és angol fontban.

Karácsony még pénteken is úgy fogalmazott a Mediaworks kamerája előtt, hogy mikroadományozók mikroadományairól van szó. Ezt a verziót éppen csak a főpolgármesteren kívül eső tényezők és szereplők nem támasztják alá. 

Összeállításunkban hét ponton szembesítjük Karácsony állításait a tényekkel, a történésekkel, a jogszabályokkal és mások leleplező nyilatkozataival.

Karácsony első állítása…

Legutóbb pénteken, a Mediaworks kérdésére a főpolgármester azt válaszolta, hogy az előválasztási kampánya a magyar politikatörténet legdokumentáltabb, legrészletesebben vizsgált folyamata volt, és 

nincs még egy ilyen kampány, amelyet ilyen részletesen ismerne a közvélemény.

…és ami cáfolja

Ezzel szemben gyakorlatilag tökéletes homály fedi, hogy valójában honnan futott be az 506 millió forintnyi túlnyomórészt külföldi valuta. Karácsony továbbra is azt állítja, hogy gyűjtőládákban, mikroadományok formájában érkezett a pénz, ezt viszont eddig semmivel nem bizonyította. Pedig nagyon könnyű lenne. 

Az adománygyűjtés kereteit rögzítő kormányrendelet szerint ugyanis a gyűjtőrendezvényekről pontos dokumentációt kell készíteni, továbbá a kalapozást végző szervezet legalább két képviselőjének jelen kell lennie, amikor kinyitják a lezárt gyűjtőládát, s részletes jegyzőkönyvet kell készíteniük az adományról.

Ezt követően pedig kötelesek gondoskodni arról, hogy mindezt bejegyezzék az adományozott szervezet könyveibe. Tehát elég lenne egyetlen jegyzőkönyvet meglebbenteni. 

Ezt azonban Karácsonyék az elmúlt hetekben annak ellenére sem tették meg, hogy immár a baloldalon is egyre erősebben fogalmaznak a téma kapcsán.

Karácsony második állítása…

A főpolgármester továbbra is gyűjtőládákban gyűjtött mikroadományokról beszél.

...és ami cáfolja

Ehhez képest ahogy jegyzőkönyvet, úgy gyűjtőládát sem látott senki, pedig erről is egyszerűen be lehetne mutatni felvételeket. Saját állítása szerint egyébként maga Karácsony sem látott ilyet, mert szándékosan nem vett részt afféle eseményen, ahol pénzt gyűjtöttek a számára.

Karácsony harmadik állítása…

A főpolgármester néhány héttel korábban azt is hangoztatta az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában, hogy benyújtották a mozgalom éves pénzügyi beszámolóját, amelyben „minden stimmelt”.

...és ami cáfolja

Ehhez képest a Nemzeti Információs Központ jelentéséből az derül ki, hogy a 99 Mozgalom beszámolója csak a kérdőjelek számát növeli, hiszen a dokumentumban megjelenik további százmillió forint, amelynek eredete és sorsa homályba vész. A ritka kusza számszaki kavalkádot korábban részletesen ismertettük.

Karácsony negyedik állítása...

A főpolgármester váltig hangoztatja, hogy az ominózus 506 millió forint a választási kampányára érkezett.

...és ami cáfolja

A naptár. Karácsony már a 2021. őszi baloldali előválasztás során visszalépett, ám a félmilliárd majd teljes egésze azt követően folyt be. Olyannyira, hogy e pénzek bizonyos része a tavaly áprilisi választás lezárulta után érkezett, s még 2022 szeptemberében is történtek befizetések.

A cikk további részét a Magyar Nemzeten olvashatják el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában