Kettős mérce

2023.02.01. 19:07

Deutsch Tamás: az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszere komoly kérdéseket vet fel

Brüsszelben eddig nem reagáltak arra a kezdeményezésükre, hogy az európai parlament vezesse be az átláthatóbb magyar vagyonnyilatkozati szabályozást – közölte Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője felszólal az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Kétféle véleményt szoktak a politika világában megfogalmazni a vagyonnyilatkozati rendszerekről. Az egyik vélemény abból indul ki, hogy nincs megfelelő vagyonnyilatkozati rendszer. Ez a megközelítés a baloldali-liberális politikai erőkre jellemző – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Deutsch Tamás. 

A Fidesz EP-képviselője rámutatott, hogy a másik megközelítés szerint egy széles körű, a tényleges vagyoni helyzetet pontosan bemutató vagyonnyilatkozati rendszer megfelelő garanciát ad arra, hogy minden közéleti szereplőnek a vagyoni helyzete, valamint a gazdagodása nyomon követhető legyen, és lehessen látni, hogy ez megalapozott volt vagy sem.

Deutsch Tamás jelezte, hogy a magyar vagyonnyilatkozati rendszer körüli „kutyakomédia” azzal kezdődött, hogy Brüsszel ürügyet keresett a hazánkat folyamatosan korrupcióval, visszaélésekkel támadó véleményekhez. – Évekkel ezelőtt kitalálták, hogy rossz a magyar vagyonnyilatkozati rendszer. Ezért a magyar dollárbaloldal, valamint az európai baloldal támadásainak a fő állítása az volt, hogy meg kell változtatni a magyar szabályozást – tette hozzá. 

Miután ez megtörtént, Brüsszel még erősebben támadta a módosítást, mondván: a EP-s szabályozás visszalépés, mivel még komolyabb korrupciós kockázatokat jelent 

– hívta fel a figyelmet a Fidesz politikusa. Szerinte mindebből két tanulságot lehet levonni: egyrészt az európai parlament vagyonnyilatkozati rendszere komoly kérdéseket vet fel, másrészt hazánkat mindenért támadják Brüsszelből.

Még az sem tartja vissza Brüsszelt attól, hogy minden eszközzel támadják Magyarországot, hogy közben saját magukból bohócot csinálnak 

– húzta alá Deutsch Tamás, majd jelezte: komoly probléma van az EP vagyonnyilatkozati rendszerével, amiről eddig egy uniós intézmény sem mondott egy rossz szót sem.

Ezért javaslattal éltünk a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása után, hogy változtassák meg az európai parlament vagyonnyilatkozati rendszerét és az átláthatóság, valamint az ellenőrizhetőség szempontjából az Európai Bizottság által is jobbnak talált magyar szabályozást vezessék be Brüsszelben is – ismertette a politikus. 

Deutsch Tamás megjegyezte, hogy az Európai Parlament elnökének küldött megkeresésükre eddig nem kaptak választ.

Brüsszelben az a gyakorlat, hogy az EU-s vezetők nem iparkodnak a válasszal

– emelte ki. 

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában