Felmérés

2023.01.14. 15:06

Századvég: a magyarok 74 százaléka elutasítja az uniós források visszatartását

A Századvég Alapítvány által készített felmérés azt mutatja, hogy jelentős társadalmi elutasítottság övezi az uniós források visszatartását, 10 válaszadóból 6 érzi úgy, hogy Brüsszel nem a megegyezésre törekszik, hanem hazánk megbüntetésével akar példát statuálni.

Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme egy plenáris ülés alatt, 2022. november 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Magyarország kormánya az Európai Bizottsággal párbeszédet folytatva hónapok óta törekszik a Magyarországnak járó uniós forrásokkal kapcsolatos megegyezésre, Brüsszel azonban újabb és újabb feltételeket szabva akadályozza a tényleges kifizetések egy jelentős részét – olvasható a Századvég honlapján. 

Azt írják, hogy Magyarország kormánya – ahogy a Századvég decemberi elemzése rámutatott – az Európai Bizottsággal párbeszédet folytatva hónapok óta törekszik a hazánknak járó uniós forrásokkal kapcsolatos megegyezésre, azonban Brüsszel újabb és újabb feltételeket szabva akadályozza a tényleges kifizetések egy jelentős részét. 

A brüsszeli vezetés gyakorlatát a magyar közvélemény határozottan ellenzi. A kutatási adatok tanúsága szerint a magyarok közel háromnegyede (74 százaléka) elutasítja, hogy Brüsszel visszatartsa a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat.

Ehhez hasonlóan 

10-ből 6 megkérdezett (60 százalék) úgy érzi, hogy Brüsszel az említett források tekintetében valójában nem a megegyezésre, a kompromisszum elérésére törekszik, hanem Magyarország megbüntetésével példát kíván statuálni.

A kutatás rámutat, az európai közösség hatékony működésének fontos előfeltétele lenne, hogy a brüsszeli vezetés az egyes tagállamokkal szemben ne alkalmazzon hátrányos megkülönböztetést, ezért a felmérés kitért az Európai Unióban tapasztalható kettős mérce kérdésére is. 

A magyarok csaknem kétharmada, 64 százaléka, nyilatkozott úgy, hogy Magyarországgal és más tagállamokkal szemben létezik a kettős mérce az Európai Unióban.

Brüsszel a Magyarországot jogosan megillető uniós források lehívását 17 feltétel vállalásától tette függővé, majd 2022 decemberében az Európai Bizottság elfogadta Magyarország helyreállítási tervét, valamint aláírta a partnerségi megállapodást – olvasható a Századvég honlapján. 

Mint írják, 

a szóban forgó források jelentős hányadának tényleges kifizetése azonban 27 "szupermérföldkő" teljesítéséhez kötött, tehát Magyarország - egyelőre - nem jutott hozzá az országnak járó uniós források egy részéhez - áll a közleményben.

A Századvég felmérése és elemzése ITT érhető el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában