Energiaválság

2022.09.11. 17:39

Háromszoros gázár, dupla bevétel: nagyot nyer a Gazprom az európai szankciókkal

Az orosz állami energiavállalat, a Gazprom idén 43 százalékkal szállít kevesebb gázt Európába, mint tavaly, ami átlagosan háromszorosára emeli az árakat, mindeközben a cég európai exportból származó bevétele közel a duplájára emelkedik a tavalyihoz képest.

A Gazprom moszkvai központja. Az orosz óriáscég nem tartozik a szankciók vesztesei közé

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Sefa Karacan

A Financial Times pénteki cikkében arról írt, hogy a Gazprom vállalat stabilan tartja a gázeladásokból származó bevételeit, mivel az emelkedő árak kompenzálták az Európába irányuló szállítások csökkentéséről szóló döntését – írja a Híradó.hu.

Oroszország a héten közölte, hogy mindaddig zárva tartja az Északi Áramlat 1-es gázvezetéket, amely a Balti-tengeren keresztül szállít gázt Európába, amíg a Nyugat fenntartja a gazdasági szankcióit. Ez azt jelenti, hogy a Gazprom most körülbelül napi 84 millió köbméter gázt szállít Európába Ukrajnán és Törökországon keresztül, szemben a tavalyi 480 millió köbméteres napi átlaggal – hívta fel a figyelmet a brit lap.

A szállítások csökkenése azonban várhatóan az idei árakat átlagosan a háromszorosára fogja emelni 2021-hez képest, ami a BCS Global Markets olaj- és gázipari elemzője, Ron Smith szerint segít a Gazpromnak 85 százalékkal, százmilliárd dollárra növelni az összbevételét.

Tavaly a Gazprom köbméterenként átlagosan 310 dolláros áron exportálta a gázt Európába és Törökországba, ami 54 milliárd dolláros bruttó exportbevételt eredményezett. Most Ron Smith becslése szerint 2022 egészét tekintve a vállalat 43 százalékkal kevesebb mennyiséget szállít majd, de köbméterenként ezer dolláros átlagáron.

A Financial Times cikkére Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője is reagált, és Facebook-bejegyzésében emelte ki, hogy a

„Gazprom idén 43 százalékkal szállít kevesebb gázt Európába, mint tavaly, ami átlagosan háromszorosára emeli az árakat. A vállalat európai exportbevétele 53 milliárd dollárról százmilliárdra növekszik”.

Egy viszonylag kis mértékű mennyiségcsökkenés nagymértékű gázárnövekedést okozhat, ami a kínálatát csökkentő termelő számára a bevételek növekedését eredményezheti. Más szóval, megalapozottan állítható, hogy a Gazprom többet keres azon, hogy kevesebb gázt szállít – mutatott rá Ron Smith elemző.

Szergej Vakulenko, független orosz energetikai elemző becslése szerint a Gazprom a jelenlegi árak és szállítások mellett naponta mintegy 250 millió eurót keres, ami ezt jeleni, hogy ennyit veszítene, ha leállítaná az Európába irányuló gázszállításokat.

Ehhez képest 2019-ben, a világjárvány és az orosz–ukrán háborút megelőzően, ez az összeg átlagosan 290 millió euró volt naponta

– hangsúlyozta a Financial Times.

A Gazprom továbbra is nyereséges

Az orosz gázszolgáltató 2022 első félévében 41,75 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el a tavalyi év egészét tekintve 29 milliárd dolláros nyereségről – derült ki a vállalat múlt heti közleményéből. A cég az orosz államnak további 20 milliárd dollár osztalékot fizetett ki.

2019-ben, mielőtt 2020-ban a szállítások koronavírus okozta visszaesése és a következő évben az Európába irányuló áramlások folyamatos beszűkülése miatt a Gazprom 16,3 milliárd dolláros nyereséget jelentett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában