Koronavírus

2022.05.10. 23:09

A WHO főigazgatója szerint Kína jelenlegi Covid-stratégiája fenntarthatatlan

A zéró-Covid néven ismert járványkezelési stratégia célja, hogy a fertőzéses napi esetek számát minél gyorsabban nullára csökkentse.

Kína jelenlegi Covid-stratégiája fenntarthatatlan, tekintettel mindarra, amit a koronavírusról tudunk – jelentette ki keddi genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Figyelembe véve a vírus viselkedését, nem gondoljuk, hogy (a kínai stratégia) fenntartható lenne– fogalmazott a WHO főigazgatója a kínai hatóságok járványkezelési stratégiáját kommentálva.

Kína zéró-Covid néven ismert járványkezelési stratégiájának célja, hogy a fertőzéses napi esetek számát minél gyorsabban nullára csökkentse. Ennek érdekében akár egyetlen fertőzéses eset regisztrálása után is emberek tömegeit kötelezhetik karanténra, amennyiben például a fertőzött személlyel egyazon lakónegyedben laknak, vagy kapcsolatba kerültek a vírushordozóval.

Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója a főigazgató beszédét követő felszólalásában arról beszélt, hogy a zéró-Covid emberi jogokra, valamint az ország gazdaságára gyakorolt hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Felidézte ugyanakkor, hogy Kínából tizenötezer halálesetet jelentettek, amióta a vírust első alkalommal azonosították 2019 februárjában Vuhan városában, és ez a szám viszonylag alacsony, összehasonlítva az Egyesült Államokban regisztrált csaknem egymillió halálesettel, vagy Indiával, ahol több mint félmillióan estek a kór áldozatául. Mindezt figyelembe véve – fogalmazott Ryan – érthető, hogy a világ legnépesebb országa kemény intézkedésekkel próbál gátat szabni a vírus terjedésének.

Sanghaj április eleje óta áll vesztegzár alatt. Az elmúlt napokban pedig Pekingben is parkokat zártak be és teljesen felfüggesztették a tömegközlekedést a főváros azon részein, ahol a legtöbb fertőzöttet regisztrálták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában