Folyik a nyomozás

2022.01.24. 14:55

Költségvetési csalás gyanújába keveredett Kész Zoltán, Márki-Zay Péter jobbkeze

Czeglédy Csaba maga sem tagadta, hogy részt vett a 2015-ös veszprémi kampányban, Kész Zoltán mellett.

Költségvetési csalás megalapozott gyanújával nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Márki-Zay Péter jobbkeze, Kész Zoltán 2015-ös veszprémi időközi kampányával összefüggésben – írja a PestiSrácok.hu. alapján a Magyar Nemzet. 

Ahogy a Pesti Srácok felidézi, Budai Gyula 2021 áprilisában írt levelet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetéséért felelős államtitkárnak, Sors Lászlónak. A dokumentumban Budai arra hivatkozik, hogy egy videófelvétel került nyilvánosságra, amelyen a Czeglédy-ügy egyik vádlottja olyan dolgokról beszél, amelyek felvetik, hogy Kész Zoltán 2015-ös időközi választási kampánya és annak finanszírozása nem a jogszabályban meghatározott keretek között történt.

A felvételen többek közt elhangzik, hogy a kampányt Czeglédy Csaba a Human Operator Zrt.-n, illetve az iskolaszövetkezeteken keresztül finanszírozta oly módon, hogy az iskolaszövetkezetek alkalmazottai – többek között diákok – aktívan részt vettek a kampányban. Ezért személyenként tíz- és százezer forint közötti juttatást kaptak. Czeglédy ezen kívül egy szombathelyi nyomdán keresztül a plakátok és szórólapok kinyomtatását segítette, valamint telefonos kampányt bonyolított le.

Budai Gyula a PestiSrácok.hu-nak elmondta, hogy a sajtóban megjelentek elsősorban a tiltott pártfinanszírozás lehetőségét vetik fel, de ha a kampányelszámolásban – amelynek pontosnak és tételesnek kell lennie, minden kiadást számlákkal igazolva – a fentiek nem így szerepelnek, akkor akár más bűncselekmények is megvalósulhattak.

A Pesti Srácok megkereste a NAV Sajtó- és Kommunikációs Főosztályát, és azt kérdezték, igaz-e, miszerint büntetőeljárást indítottak Kész Zoltán kampánya ügyében, továbbá arra is rákérdeztek, milyen bűncselekmények gyanújával nyomoznak, illetve arra is kíváncsiak voltak, hol tart az ügy, gyanúsításokat közöltek-e már.

Megkeresésükre azt válaszolták, hogy az eljárás részleteit konkrét személyekre és gazdasági szereplőkre vonatkozóan nem hozhatják nyilvánosságra, azaz konkrét eljárásról írtak, és nem cáfolták a folyamatban levő büntetőeljárás megindításának tényét.

A Pesti Srácok belső forrásból úgy értesült, hogy az ügy Csongrád-Csanád megyében kötött ki, ahol a nagy Czeglédy-féle költségvetési csalási ügyben is nyomoztak, és olyan okirati bizonyítékok kerültek elő, amelyek felvetik a költségvetési csalás gyanúját.

Czeglédy Csaba maga sem tagadta, hogy részt vett a 2015-ös veszprémi kampányban, Kész Zoltán mellett. Kész Zoltán azt a választást ugyan megnyerte, de a legutóbbi országgyűlési választáson már csúfosan alulmaradt. Több botrány is megelőzte a bukását: miután tiltott önkényuralmi jelképpel poénkodott, sarló-kalapácsot rajzolgatott, több ’56-os szervezet is a lemondását követelte.

A 2018-as kampányban már Márki-Zay Péter mozgalmának színeiben indult, és világossá vált, hogy szorosra fűzte kapcsolatát a hódmezővásárhelyi polgármesterrel. Azóta több ízben is Márki-Zay mellett tűnt fel mint annak jobbkeze, tanácsadója – emlékeztet a Pesti Srácok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában