Életközelben

2021.12.11. 12:10

Semmilyen járványügyi védekezés nem éri el az átoltottság hatékonyságát (videó)

Csak az oltás segít - jelentette ki Kásler Miklós.

Semmilyen járványügyi védekezés nem éri el az átoltottság hatékonyságát, mondta Kásler Miklós legújabb videóinterjújában - írja az Origo.

Az emberi erőforrások minisztere beszélt továbbá a fiatalok oltásának fontosságáról, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben megvalósult egészségügyi fejlesztésről, valamint újabb koronavírussal kapcsolatos tévhitekről rántotta le a leplet.

Az első és a második oltás felvétele életet ment – így kommentálta a meghosszabbított oltási akció hét sikerét és az oltás felvételének fontosságát Kásler Miklós. Hozzátette: míg az első két dózis idővel veszít a hatékonyságáról, a harmadik oltás ismételten 90 százalékra emeli a védettséget a fertőzéssel szemben.

"Mindenkit személyesen megkeresünk, hogy vegye fel a harmadik oltást" – hangsúlyozta a miniszter.

A gyermekek oltásával kapcsolatban kiemelte: a vírus újabb mutációi egyre fiatalabb korcsoportokat értek el, ezért rendkívül fontos a gyermekek átoltottsága is. Az ő esetükben is előfordulhatnak poszt-Covid tünetek, illetve könnyen tovább adhatják a fertőzést – jelezte a tárcavezető.

A beszélgetés során olyan tévhitek cáfolatát adta az orvosminiszter, minthogy a vitaminok és ásványi anyagok gyógyítják a koronavírust, vagy hogy a vakcina megszakíthatja a terhességet.

"Találkoztam már ezekkel a téveszmékkel, és tudományos alapon kijelenthetem, hogy ezek álhírek" – mondta a miniszter, aki azt a tévhitet, mely szerint az oltóanyagok elősegíthetik a rosszindulatú sejtburjánzást úgy kommentálta: pontosan az ellenkezője igaz, a daganatos betegek abba a csoportba tartoznak, akiknek kimondottan életmentő lehet a vakcináció.

Kásler Miklós a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben lezajlott nagyszabású fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta: amikor az országos intézetet fejlesztik, akkor az egész magyar kardiovaszkuláris rendszer fejlődik.

"Olyan technológiai, infrastrukturális fejlődéseken megy keresztül, amely bármilyen európai összevetésben megfelelő" – mondta a miniszter.

Szóba került szociális és kulturális dolgozókat érintő 20 százalékos béremelés, amiről azt mondta: rendkívül nagy öröm, hogy a magyar gazdaság állapota biztos alapot teremt a jelentős béremelésekhez.

A beszélgetés végén a miniszter elmondta: három miniszterrel találkozott Grúziában. Hangsúlyozta: a tárcaközi egyeztetéseknek köszönhetően Grúzia is belépett a Közép-Kelet Európai Onkológiai Akadémiába. Ez egy rendkívül kedvező körülmény, mert ezáltal közel kerülhetnek az európai onkológiához.

Borítóképünkön Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában