Járvány

2021.11.26. 07:22

Támad az új vírusmutáns: London és Izrael is utazási korlátozásokat rendelt el afrikai országokkal szemben

Hat afrikai országból felfüggeszti péntektől a repülőjáratokat a brit kormány a koronavírus egy új variánsának vizsgálati idejére. Izrael csütörtökön azonnali hatállyal szintén utazási korlátozásokat rendelt el több afrikai országgal szemben óvintézkedésként a koronavírus egy újabb vírusvariánsa miatt.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter csütörtök este bejelentette, hogy

az átmeneti intézkedés – amely brit idő szerint péntek déltől lép érvénybe – Dél-Afrikát, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit – az egykori Szváziföldet – és Zimbabwét érinti.

Ezeket az országokat a brit kormány vasárnaptól a vörös utazási listára helyezi. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik e hat országból érkeznek, kijelölt karanténszállodákba kell vonulniuk.

Javid kijelentette:

több adat szükséges a B.1.1.529 jelű koronavírus-variánsról, de a brit kormány már most megteszi az elővigyázatossági lépéseket.

Nagy-Britanniában nem észlelték ennek koronavírus-változatnak a jelenlétét, és brit szakértők szerint világszerte is nagyon kevés esetben azonosították ezt a variánst:

Dél-Afrikában, Hongkongban és Botswanában eddig összesen 59 ember szervezetében mutatták ki a B.1.1.529 koronavírus-fajta jelenlétét.

Brit kutatók szerint jelenleg úgy tűnik, hogy e variáns egyetlen dél-afrikai országrészben koncentrálódik, bár vannak arra utaló jelek is, hogy ez a vírusváltozat Dél-Afrika kiterjedt térségeiben jelen lehet.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által csütörtökön idézett

szakértők szerint a B.1.1.529 változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy ez a vírusfajta nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

A brit kormány vörös utazási listáján – amelyre vasárnaptól a rendeletben kijelölt hat afrikai ország felkerül – a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek szerepeltek, de november 1. óta egyetlen ország sincs rajta.

A járvány korábbi szakaszaiban voltak időszakok, amikor a vörös lista egyszerre 57 országnevet tartalmazott.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kell vonulniuk.

E szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

Mindeközben az izraeli kormány rendkívüli ülésen döntött arról, hogy úgynevezett vörös listára helyezi Dél-Afrikát, Mozambikot, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit – az egykori Szváziföldet – és Zimbabwét – ismertette Naftali Bennett miniszterelnök hivatala.

A közlés szerint ezen országokból egyelőre nem utazhatnak be külföldiek Izraelbe. Az izraeli állampolgárok számára viszont kéthetes karanténkötelezettséget írnak elő külön erre a célra kijelölt szállodákban. A karanténhotelekből egy hét múltán lehet távozni, két negatív PCR-teszt elvégzését követően.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában