már jobban van

2021.11.06. 21:09

Orvosprofesszor: a cseh elnöknek májzsugorodása van

Milos Zeman cseh államfőnek májzsugorodása van – jelentette ki Pavel Pafko sebészprofesszor az elnök kezelését felügyelő orvosi konzílium tagja a cseh közszolgálati rádiónak adott interjúban péntek este.

A 77 éves cseh államfő, akit október 10. óta kezelnek a prágai Központi Katonai Kórházban, néhány órával korábban a Frekvence 1 kereskedelmi rádiónak adott interjújában azt mondta: teljesen normálisan érzi magát, mert nincs olyan nyomás alatt, mint korábban.

„Állapotom abból ered, hogy nincs étvágyam, és rossz az emésztésem. A kórházi orvosok lépései azt eredményezték, hogy most már teljesen normálisan érzem magam”

- jelentette ki a rádióban Milos Zeman.

„Ami az étvágytalanságot illeti, az egyik jellemzője a máj megbetegedésének. Az étvágytalanság, a súlyveszteség az ilyen megbetegedés tipikus jellemzői” – magyarázta a neves orvosprofesszor. Igennel válaszolt a műsorvezető megjegyzésére, miszerint Zemannak májzsugorodása van. Kifejtette, hogy a májzsugorodásnak hosszú ideig nincsenek különösebb tünetei.

„Ha jól tájékoztattak, akkor kórházi kezelése alatt az elnök alkoholt nem iszik” – tette hozzá a sebész, aki korábban a néhai államfőt, Václav Havelt is műtötte.

Pavel Pafko elmondta, hogy az államfő állapota kórházi kezelése alatt javult. Miroslav Zavoralra, a kórház igazgatójára és az elnök kezelőorvosára hivatkozva Pafko azt mondta, hogy

Milos Zeman még legalább három-négy hétig kórházi kezelésre szorul.

Hasonlóan nyilatkozott a Právo című cseh napilapnak szombaton Tomás Zima, az orvosi konzílium elnöke. Szerinte az elnök egyelőre csak részben képes ellátni feladatait. „Kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy az elnök még nem képes teljes erővel dolgozni. Bizonyos dolgokat azonban elvégez. Minden tőle függ” – mutatott rá a Károly Egyetem volt rektora.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában